“2019: eurozone gaat schulden mutualiseren, Apple koopt Tesla en Corbyn wordt premier”

De Deense Saxo Bank heeft haar lijst met 10 gedurfde voorspellingen (‘outrageous predictions) voor het komende jaar vrijgegeven.

Het gaat om een zogenaamde “Black Swan Exercise”, geïnspireerd op het boek ‘The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable’ van Nassim Nicholas Taleb, een Amerikaans auteur, wetenschapper en voormalig derivatenhandelaar van Libanese afkomst.

Een Black Swan of ‘zwarte zwaan’ moet aan drie criteria voldoen: ze is onvoorspelbaar, ze creëert een geweldig impact en nadat de voorspelling is uitgekomen zal er een uitleg aan worden gekoppeld die de voorspelling minder uitzonderlijk maakt dan ze in werkelijkheid was. Vorig jaar voorspelde Saxo de instorting de bitcoinkoers, de forse daling van de beursindex S&P, het ontslag van de Zuid-Afrikaanse leider Jacob Zuma en de herovering door links van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Voor de rest zaten de voorspellingen er grotendeels naast.

Dit zijn de voorspellingen voor 2019:

1. Eurozone gaat schulden mutualiseren

De onhoudbare schuldposities van de meeste EU-landen, gecombineerd met straatprotesten, de stijgende rentevoeten en de groeivertraging van de economie forceren een Europees debat over hoe deze nieuwe crisis het hoofd kan worden geboden. Wanneer Italië er niet in slaagt 300 miljard euro aan op vervaldatum gekomen leningen te herfinancieren exploderen de rentevoeten. De banken krijgen het steeds moeilijker en wanneer de besmetting Frankrijk bereikt begrijpen politici dat de EU aan de rand van de afgrond staat. Duitsland en andere kernlanden van de eurozone willen de muntunie tegen elke prijs redden. Beslist wordt om alle schulden boven de 50% van het bbp door de ECB te laten opkopen en de rest garandeert via Euro-opbligaties. Verder wordt een fiscale unie opgericht die alle budgettekorten die boven de 3% van het bpp uitkomen financiert.


© Getty Images

2. Apple koopt Tesla

Met een oorlogskas waarin 237 miljard dollar cash zit en de noodzaak om nieuwe markten te betreden koopt Apple de elektrische wagenbouwer Tesla tegen 520 dollar per aandeel. Dat is 100 dollar per aandeel meer dan de koers tegen dewelke Elon Musk enkele maanden geleden beweerde ‘financiering verzekerd’ te hebben om zijn bedrijf van de beurs te kunnen halen. De ganse operatie kost Apple 90 miljard dollar of de cash flow die het bedrijf op 1 jaar tijd genereert.


© EPA

3. Trump ontslaat FED-voorzitter Jerome Powell

De Amerikaanse economie gaat in 2019 totaal de dieperik in en sleurt de beurs in haar val mee. Omdat FED-voorzitter Jerome Powell niet van stimulerende maatregelen wil weten, wordt hij door president Trump vervangen door Neel Kashkari, de voorzitter van de centrale bank van de staat Minnesota. Die injecteert op aangeven van Trump e met het oog op zijn herverkiezing in 2020 ruim 5.000 miljard dollar in de economie. De rente daalt tot 1% en de inflatie stijgt tot 6%. De kleine spaarder is opnieuw de klos.


© Getty Images

4. Jeremy Corbyn wordt premier van het Verenigd Koninkrijk

Nadat Theresa May er niet in slaagt haar Brexitplan door het Britse parlement te krijgen, wordt de uitstap van het VK uit de EU vertraagt en komen er nieuwe verkiezingen. Die worden gewonnen door Labour op basis van een programma waarmee hij ‘het socialisme van de 20ste eeuw’ opnieuw invoert. Bedrijven worden genationaliseerd en de belastingen gaan steil de hoogte in. Het Britse pond daalt nog eens 20% in waarde en wordt minder waard dan de euro, nu de onzekerheid over het regime Corbyn buitenlandse investeerders uit het VK doet vluchten.


© EPA

5. Bedrijfsschulden veroorzaken crisis op de financiële markten

General Electric (GE) moet Chapter 11 (bescherming tegen schuldeisers) aanvragen om een schuld van 100 miljard dollar te kunnen herstructureren. De val van deze reus sleurt de volledige kredietmarkt met zich mee, waarbij ook techbedrijven niet worden gespaard. Wanneer Disney de streamingvideomarkt betreedt moet vooral Netflix boeten voor zijn roekeloze schuldenstrategie.


© Getty Images

6. Australische bubbel barst

Nadat vastgoed sinds 1961 met 373% in prijs is gestegen, komt Australië in een recessie terecht die de vastgoedprijzen halveert. De regering in Canberra kan de banken enkel redden door 195 miljard euro in het systeem te injecteren.

7. Duitsland gaat in recessie

Invoerrechten op Duitse en andere Europese wagens en de trage aanpassing van Duitse autofabrikanten aan het tijdperk van de elektrische wagen zetten de sector op zijn kop. Omdat de industrie – die 14% van het Duitse bbp genereert – tot stilstand komt gaat Duitsland in het derde trimester van 2019 in recessie.


© Getty Images

8. Een zonnestorm veroorzaakt voor 2 miljard dollar aan schade

Een plotse stijging van zonneactiviteit in westerse landen veroorzaakt voor 2 miljard dollar aan schade aan satellieten, telecominfrastructuur en elektriciteitsnetten. Die som is 20% minder dan een scenario dat in 2013 in een studie van verzekeringsbedrijf Lloyds of London werd geanticipeerd.


© Getty Images

9. Er komt een belasting op transport

Om de luchtvervuiling en de klimaatwijziging tegen te gaan wordt een globale transportbelasting ingevoerd voor luchtvaartmaatschappijen en voor de scheepvaart. Die bedraagt 50 dollar (44 euro) per ton uitgestoten CO2. De aandelen van transportbedrijven storten in.


© EPA

10. Het IMF wijzigt zijn criteria

Zowel het IMF als de Wereldbank nemen het bbp (bruto binnenlands product of de som van alle goederen en diensten die een land op een jaar produceert) niet langer als maatstaf voor het meten van de economische activiteit. Beide instellingen houden vanaf nu rekening met de productiviteit. Die wordt gemeten aan de hand van de output per gewerkt uur, die een betere maatstaf vormt om de levensstandaard binnen een land te meten.


© EPA

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.