2015 wordt historisch wijnjaar

Hoewel de oogsten nog niet volledig zijn afgerond, hebben de Franse wijnproducenten uitzicht op een uitstekende jaargang. Er kan immers gewag worden gemaakt van een absolute kwaliteitspiek waarover nog gedurende vele decennia zal worden gesproken. Dat hebben diverse betrokkenen gezegd in een eerste reactie op de oogsten.

De sector kon dit jaar immers rekenen op een opeenvolging van gunstige weersomstandigheden. Een warme lente en een vroege zomer werden gevolgd door een kleine temperatuursdaling en een bescheiden regenval tijdens de  maand augustus, waarna gedurende de maand september opnieuw op de aanwezigheid van de zon kon worden gerekend.

Perfecte omstandigheden

“De Franse wijnmakers konden genieten van perfecte omstandigheden,” wordt er opgemerkt. Bij de champagne-producenten wordt gewag gemaakt van een uitzonderlijke kwaliteit, die de vergelijking zou kunnen doorstaan met de productie van 1947, tot nu toe het beste jaar uit de geschiedenis van de sector.

Laurent Fresnet, keldersupervisor bij wijnproducent Henriot in Reims en winnaar van diverse internationale wijnprijzen, maakt dan ook gewag van een jaargang die in de geschiedenisboeken vermeld zal blijven. Ook Dominique Moncomble, technisch directeur van het Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC), heeft het over een uitzonderlijke en historische oogst die moeilijk te vatten is.

Ook de Bordeaux-wijnen rekenen op een uitstekend jaar,  hoewel de oogst nog maar pas van start is gegaan. Michèle Bechet, eigenaar van Château Fougas, stelt al dat de oogst de vergelijking kan doorstaan met succes-edities van vijf en tien jaar geleden.

Stephan Von Neipperg, eigenaar van onder meer Canon-la-Gaffeliere en La Mondotte, zegt nog nooit eerder gezien te hebben dat de druiven al na twaalf uur zo’n donker sap konden produceren.

Ook hij getuigt dat de weersomstandigheden met een warme maand juli, gevolgd door een regenachtige periode in augustus en een zonnige herfst, alle gunstige voorwaarden voor een veelbelovende oogst hebben gecreëerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20