Surfen voor 19 euro per maand vanaf 2024: wat moet je allemaal weten over nieuw sociaal tarief voor internet?

Net zoals bij de energieprijzen kan je voor je telecomgebruik in aanmerking komen voor een sociaal tarief. Alleen is dat tarief vandaag hopeloos verouderd. Daarom lanceert de federale regering in 2024 een nieuw sociaal tarief voor internet en digitale televisie. Wat houdt dat allemaal in?

Waarom is dit belangrijk?

Het sociaal tarief voor telecom is niets nieuws onder de zon. Dat bestaat al sinds 1989. Het systeem werd toen in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat iedereen zich een vaste telefoonlijn kon veroorloven. Mensen die in aanmerking komen voor het sociaal tarief genieten van een korting van 11,5 euro op hun telecomabonnement. Dat wordt in 2024 volledig aangepast.

In het nieuws: Petra De Sutter (Groen), federaal minister van Telecommunicatie, heeft vandaag aangekondigd dat het sociaal tarief voor telecom wordt aangepast. De korting van 11,5 euro op de telecomfactuur wordt vervangen door een abonnement met een maximumtarief.

  • Vanaf 2024 zal het mogelijk zijn om een internetabonnement af te sluiten voor maximaal 19 euro per maand. In dat pakket zit 150GB aan data en een snelheid van minstens 30Mbps. Telecomoperatoren mogen ook onder die prijs duiken.
  • Wie een pakket met internet en digitale televisie wenst, ziet het sociaal tarief stijgen tot maximaal 40 euro.

Wie komt er in aanmerking voor het sociaal tarief?

Volgens De Sutter zullen zo’n half miljoen Belgen in 2024 een brief krijgen met de melding dat ze in aanmerking komen voor het sociaal tarief. “Dat tarief wordt vandaag door amper 200.000 Belgen gebruikt en het leidt mensen niet automatisch naar het goedkoopste abonnement. Ik wil ervoor zorgen dat veel minder mensen hun recht op hulp mislopen, in de eerste plaats mensen met een laag inkomen”, klinkt het in een persbericht.

  • Voor het nieuwe sociaal abonnement zal onder meer de groep die altijd al het sociaal energietarief kreeg, recht krijgen op betaalbaar internet. Dat gaat dan over bijvoorbeeld mensen die een leefloon krijgen van het OCMW.
  • Eenmaal je de brief over het sociaal tarief hebt ontvangen, hoef je enkel een bezoekje te brengen aan een verkooppunt van een operator, waar het bestaande abonnement automatisch wordt omgezet. “Diegene die nu al een sociaal tarief hebben, kunnen perfect hun abonnementsformule behouden en laten doorlopen. Ze hoeven zich dus niet ongerust maken”, benadrukt De Sutter. “Er is met de operatoren ook een akkoord om de bestaande sociale contracten te behouden en te laten doorlopen bij dezelfde operator aan dezelfde abonnementsformule.”
  • “Nu is er geen hulp voor iemand die recht heeft op sociaal telecomtarief, ze moeten het zelf uitzoeken. Daar maken we dus een einde aan”, klinkt het.

In een reactie aan VRT NWS laat de minister weten dat een sociaal tarief voor mobiele abonnementen momenteel niet nodig lijkt. “In tegenstelling tot voor vaste tarieven – de bundels en packs – is er voor mobiele telefonie voldoende goedkoop aanbod”, merkt ze op. “We blijven dat monitoren. Mochten de prijzen sterk stijgen en bijvoorbeeld hoger worden dan in de buurlanden, dan kunnen we dat sociaal tarief voor mobiele telefonie alsnog invoeren.”

Stopzetten tv-abonnement

Wie niet in aanmerking komt voor het sociaal tarief voor internet en digitale televisie kan in de telecomkosten snoeien door bijvoorbeeld het tv-abonnement stop te zetten. Veel zenders laten je toe om via een app live tv te kijken. Als je een smart-tv of streaming stick (zoals Google Chromecast) hebt, kan je de uitzending streamen naar je televisie. Op die manier is het mogelijk om tientallen euro’s per maand te besparen.

Is dat te drastisch? De telecomoperatoren geven ook een korting op je tv-abonnement als je geen decoder gebruikt. In ruil krijg je toegang tot een platform waarop je de beschikbare zenders kunt bekijken of streamen (naar jouw tv). Ook in dat geval heb je echter een smart-tv of streaming stick nodig.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.