Om de energietransitie te doen slagen, rust veel westerse hoop op de schouders van Chinese batterijfabrikanten. Toch hoeft dat niet zo te zijn, betogen analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.
Energietransitie: “160 miljard dollar aan nieuwe investeringen nodig om niet meer afhankelijk te zijn van China”

Waarom is dit belangrijk?
China produceert ongeveer 80 procent van alle lithium-ion-batterijen (en in totaal driekwart van álle accu’s) ter wereld. Eerstgenoemde technologie geldt als essentieel voor de productie van elektrische wagens, en dus voor het succes van de groene transitie. Maar als de oorlog in Oekraïne iets heeft bewezen, dan is het dat het Westen zijn energievoorziening beter niet outsourcet aan autoritaire regimes.Het nieuws: In een beleggingsrapport dat naar klanten gestuurd werd, en dat door de zakenkrant Financial Times (FT) werd ingezien, opperen Goldman-analisten dat een enorme golf aan investeringen door niet-Chinese bedrijven het westen tegen 2030 kan bevrijden van zijn afhankelijkheid van Beijing. Dit in combinatie met sterk protectionistische maatregelen van zowel Washington als Brussel.
De details: Volgens het rapport zouden China’s economische en energierivalen ruim 160 miljard dollar moeten spenderen:
- 78,2 miljard dollar aan batterijen
- 60,4 miljard dollar aan batterij-onderdelen
- 13,5 miljard dollar aan de winning van lithium, nikkel en kobalt, essentiële grondstoffen voor de productie van batterijen
- 12,1 miljard dollar moet in de raffinage van deze materialen gepompt worden om een zelfvoorzienende productieketen te realiseren
“China niet nodig”: Goldman betoogt dat in de komende drie tot vijf jaar aan de vraag naar afgewerkte batterijen kan worden voldaan zonder een beroep te doen op de op een na grootste economie ter wereld.
- Dit zou grotendeels worden verwezenlijkt dankzij grote investeringen in de VS door de Zuid-Koreaanse techconglomeraten LG en SK.
- Ook de Inflation Reduction Act, het kolossale pakket klimaatmaatregelen van de Biden-regering, zou bijzonder goed nieuws voor de binnenlandse batterijsector.
De tegenwerping: Volgens Ross Gregory, partner bij adviesbureau voor elektrische wagens ‘New Electric Partners’, is de kostenraming in het Goldman-rapport veel te laag en is het tijdschema waarvan de investeringsbank gewaagt, veel te optimistisch, zo werpt hij op in een reactie aan de FT. Ook zouden Goldmans verwachtingen inzake de impact van batterijrecycling onrealistisch zijn.
Natrium en zwavel
En Europa? Het oude continent zal waarschijnlijk nooit genoeg lithium (een absolute vereiste voor de bouw van, uiteraard, lithium-ionbatterijen) hebben om aan zijn behoeften te voldoen, zo schrijft autowebsite GoCar.
- Er wordt echter onderzoek verricht naar alternatieve batterijchemicaliën, waarbij minder of geen kritieke mineralen uit China zijn vereist.
- Ettelijke bedrijven pompen intussen miljoenen euro’s in onderzoek en ontwikkeling om naar dergelijke opties te speuren. Er zou zeker een manier zijn om andere hoogwaardige alternatieven voor lithium te vinden, oppert GoCar. “Natrium en zwavel zijn bijvoorbeeld twee bijzonder veelbelovende verbindingen”, klinkt het.
(evb)