15 zaken die u niet wist over de Kaaimaneilanden

1.) De Kaaimaneilanden of Caymaneilanden zijn een Brits overzees gebied. De drie eilanden (Grand Cayman, Little Cayman en Cayman Brac) liggen 770 km ten zuiden van Miami (Florida, VS) en 240 km ten zuiden van Cuba. De Kaaimaneilanden zijn vooral bekend als een van de grootste belastingparadijzen ter wereld.

2.) Op de Kaaimaneilanden leven een kleine 50.000 mensen. De bevolking bestaat uit 100 verschillende nationaliteiten. Ongeveer de helft van de bevolking werd op de Kaaimaneilanden geboren.

3.) In september 2004 werd Grand Cayman getroffen door orkaan Ivan (categorie 5 ) Hoewel er weinig gewonden vielen, werd 80% van de gebouwen op Grand Cayman (zwaar) beschadigd. Het was de zwaarste orkaan in 86 jaar.

5.) De eilanden tellen een bank per 200 inwoners. De in totaal 250 banken hebben 1.700 miljard dollar in portefeuille – meer dan 30 miljoen dollar per inwoner, wat van de eilanden het op vier na grootste financiële centrum ter wereld maakt.

6.) De Kaaimaneilanden kennen geen inkomstenbelasting, noch vennootschapsbelasting, vermogensbelasting of dividendbelasting.

7.) De Kaaimaneilanden hebben alleen een verdrag tot uitwisseling van informatie met de Verenigde Staten en met het Verenigd Koninkrijk ter bestrijding van smokkel en drugshandel.

8.) Een inwoner stond in 2006 geregistreerd als bestuurslid van 567 verschillende bedrijven.

9.) Driekwart van de globale hefboomfondsen (dat zijn er zo’n 8.000 in totaal) zijn geregistreerd op de Kaaimaneilanden.

10.) De Kaaimaneilanden staan op de grijze lijst van fiscale paradijzen van de OESO. Deze situatie berokkent schade aan de financiële industrie en de handelsbetrekkingen.

11.) De oorspronkelijke inwoners leefden vooral van de schildpaddenvangst. Toen deze dieren in de 20e eeuw grotendeels uit het gebied verdwenen ging de lokale economie ging richten op het toerisme en de bancaire sector.

12.) Met 35.000 dollar per inwoner hebben de Kaaimaneilanden het hoogste bbp pro capita van het Caraïbische gebied. Het is tevens het veertiende hoogste bbp pro capita wereldwijd.

13.) Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen de Kaaimaneilanden. Het leeuwendeel van de toeristen verblijft op Grand Cayman. De belangrijkste bezienswaardigheid is The Seven Mile Beach, een van de mooiste stranden ter wereld.

14.) De inkomsten van het eiland komen voor 50% uit toerisme.

15.) In internationale kringen worden de Kaaimaneilanden vertegenwoordigd door het Verenigd Koninkrijk.