“Situatie in Congo nooit slechter sinds Mobutu”; Kabila wil België tonen wie de baas is

De Congolese overheid heeft het gemunt op België. De Congolese leiders van het regime van president Joseph Kabila zijn allerminst opgezet met de kritische houding van België en presenteren nu de rekening. Ze willen twee grote kantoren van de Belgische diplomatie laten sluiten: het Belgische agentschap voor ontwikkelingssamenwerking en het Schengen-consulaat.

Vanuit het Belgische agentschap voor ontwikkelingssamenwerken komt er steun aan de Congolese bevolking en dus ook de oppositie tegen het regime van Kabila krijgt Belgische steun. Onlangs hadden minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) beslist om 25 miljoen euro steun niet meer aan Kabila en zijn regering te geven, maar aan ngo’s in Congo.

Dat was duidelijk niet naar de zin van Kabila en zijn achterban. Nu schrijft het regime dat “nieuwe agentschap voor ontwikkelingssamenwerking geen bestaansreden meer heeft in Congo en de Belgische regering wordt verzocht daaruit de consequenties te trekken die zich opdringen”, zo schrijft  De Tijd. “Het is in twintig jaar na de val van dictator Mobutu nooit slechter geweest dan nu in Congo“, reageert De Croo op Radio 1.

Omdat Congo een ex-kolonie is van België hebben we altijd een speciale rol gehad in het land, maar de Congolezen zijn die speciale rol beu. Vooral de diplomatieke aanwezigheid van België zou wel eens flinke klappen kunnen krijgen. Kinshasa dreigt ermee om ook zogenaamde Schengen-consulaat van België te sluiten.

Meer