“Markt voor cryptomunten op weg naar grote crash”

De markt voor digitale- of cryptomunten wordt momenteel overrompeld met nieuwe, kleinere alternatieven. Charles Hoskinson, een medeoprichter van Ethereum, is daar allerminst blij meer, want die werken de markt tegen, zegt hij. “Een hoop van die ondernemingen zijn gebouwd op slechte fundamenten, slechte technologie of zijn gewoon onrealistisch”, stelt hij. “Er zal een crash komen, dat zal de markt stabiliseren.”

Het succes van bitcoin heeft velen doen nadenken. Er wordt dan ook duchtig gezocht naar de mogelijke opvolger van de populairste digitale munt. Het zorgde voor een wildgroei aan nieuwe cryptocurrencies, maar velen daarvan zijn “onrealistische projecten”, vindt medeoprichter van Ethereum en huidig topman van IOHK, een bedrijf gespecialiseerd in onderzoek naar blockchain, Charles Hoskinson.

“Wat er zal gebeuren, is dat een hoop van die projecten die geen sterke fundamenten hebben, die gebouwd zijn op slechte technologie, of die gewoon onrealistisch zijn, uiteindelijk in grote problemen zullen komen”, voorspelt Hoskinson in gesprek met CNBC. “Ze zullen opbreken, het merendeel is gedoemd om te falen.” Al zal het wel even kunnen duren voor die voorspelling uitkomt. “Het probleem is dat vele van die projecten een hoop geld hebben. Het is heel moeilijk om te falen als je burn rate (wat je als bedrijf verliest, red.) 5 of 10 miljoen dollar per jaar is en je een kapitaal hebt van een miljard.” Maar uiteindelijk stevent de markt volgens de Ethereum-oprichter dus wel op een crash af. “Na die crash zal de markt zich stabiliseren”, meent hij.

Dogecoin, opgericht voor de grap maar al 2 miljard euro waard

Een van die “onrealistische projecten” waar Hoskinson over spreekt, is ongetwijfeld dogecoin. De digitale munt die geïnspireerd was op de doge-meme en als grap werd opgericht in 2013 bereikte gisteren de kaap van de 2 miljard dollar (1,67 miljard euro). Eén dogecoin is amper 0,016 dollar (0,013 euro) waard, maar er zijn er al 100 miljard dogecoins in omloop wat de totale marktwaarde dus op 2 miljard brengt. Al heeft het wel nog een lange weg te gaan als het bitcoin wil evenaren. De totale waarde van bitcoin loopt momenteel al op tot zo’n slordige 245 miljard dollar (205 miljard euro).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20