“Apple brengt 200 miljard dollar terug naar de VS”

Apple wil 200 miljard dollar die in het buitenland geparkeerd staan terug naar de VS brengen. Dat staat te lezen in een nota van GBH Technology Insights.

Apple heeft naar schatting meer dan 250 miljard dollar op buitenlandse bankrekeningen staan. Het bedrijf wil nu van de belastinghervorming van president Trump gebruik maken om dat geld te repatriëren. Apple zou een eenmalige boete van 15.5% betalen op het geld dat terug naar de VS komt.

Tim Cook had tijdens de verkiezingscampagne geld geschonken aan de Republikein Paul Ryan. Dat wekte toen verwondering, want beide hebben op politiek vlak weinig gemeen. Aangenomen mag dan ook worden dat de Applebaas Ryans hulp zocht om een oplossing te vinden voor de oorlogskas die zich in het buitenland bevindt.

Daar is Netflix weer

Volgens GBH kan dat geld op 3 manieren worden aangewend. Er is de aankoop van eigen aandelen, een hoger dividend voor de aandeelhouders en/of een overname. In dat verband valt de voorbije dagen regelmatig de naam van het online streamingplatform Netflix.

“De vraag die Wall Street bezig houdt is of Cook een grote gok waagt en een grote overname riskeert (van bv. Netflix) om zijn plaats in de streaming video/content business op te eisen.”

Netflix heeft 115 miljoen betalende abonnees

Het is geen geheim dat Apple zich wil storten op video. Daarvoor investeerden ze al zwaar in eigen content en haalden ze een hoop grote namen binnen, al leverde dat voorlopig niet echt grote successen op. Er zitten alweer een pak eigen films en series in de pijplijn, maar ze hebben een groot probleem: hoe ze die eigen content gaan aanbieden, blijft een groot vraagteken.
Een eigen streamingservice hebben ze nog niet, laat staan een grote kijkerbasis. Maar met de overname van Netflix zou daar een hele catalogus aan eigen en extern materiaal bijkomen en hebben ze meteen meer dan 115 miljoen betalende abonnees waarop ze kunnen rekenen.

Nieuwe markt voor Appleproducten

Al zou eigen content en een nieuwe grote kijkersbasis misschien niet het ultieme doel zijn. Door de overname van de streamingdienst zou Apple weleens een hele nieuwe markt kunnen aanboren, want door die overname zou het PC- en Androidgebruikers, en reken daar ook maar Xbox- en PlayStationspelers bij, kunnen overhalen om toch op Appleproducten over te stappen. Apple zou, volgens de analisten, maar een derde van z’n 200 miljard dollar op tafel moeten leggen voor Netflix. Een koopje dus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20