Voor het eerst in bijna 100 jaar: Frankrijk wil champagnestreek uitbreiden

Voor het eerst in bijna 100 jaar bekijkt Frankrijk of de champagnestreek kan worden uitgebreidDe regio ligt in noordoosten van Frankrijk en is het meest noordelijke gebied geschikt voor de wijnbouw in het land. 

Het Institut National des Appellations d’Origine (INAO) stelt voor om 40 ‘districten’ aan de champagnestreek toe te voegen. Het INAO is het Franse instituut dat de keurmerken voor agrarische producten uitgeeft. Deze instelling beslist of een bepaalde kaas wel degelijk ‘Roquefort’ mag worden genoemd en een fles rode wijn een ‘Bordeaux’ is.

Het zou om een uitbreiding van meer dan 10% gaan. Vandaag telt de champagnestreek slechts 319 districten die het predicaat ‘champagne’ aan mousserende wijn mogen geven. Binnen die 319 kunnen slechts 17 districten hun druiven het label ‘Grand Cru’ meegeven. Dat is zonder meer de meest begeerde regio.  Daarnaast mogen 44 districten het etiket ‘Premier Cru’ voeren.

[media-credit name=”iStock” align=”alignleft” width=”1024″][/media-credit]

De ‘jackpot’

Dat heeft kolossale repercussies voor de prijs van de grond in die regio. Die prijzen voor ‘Grand Cru’-landbouwgrond zijn dan ook makkelijk 200 keer hoger dan in de nabijgelegen regio die niet tot de champagnestreek behoort.

Een hectare grond in het Franse dorp Fismes is vandaag zo’n 6.000 euro waard. Maar indien Fismes binnenkort wordt toegevoegd aan de lijst van dorpen waarvan de druiven worden erkend als Appelation d’Origine Contrôlée (AOC) voor de productie van champagne, zal deze prijs snel stijgen to 1 à 1,5 miljoen euro per hectare. Grondbezitters daar hebben het dan ook over een mogelijke ‘jackpot’, mocht hun grond straks eveneens tot de wereldberoemde streek worden gerekend.

De uiteindelijke beslissing sleept al sinds 2003 aan, maar zal niet voor 2021 worden genomen. De INAO heeft 5 experts aangesteld die de regio in kaart brengen en onderzoeken. Daarbij worden duizenden eigendommen in het grootste geheim aan een onderzoek onderworpen. Er wordt voornamelijk gekeken naar de blootstelling aan het zonlicht van de grond en de geschiedenis van de druiventeelt.

Niet iedereen is enthousiast

De uitbreiding van de champagnestreek moet de producenten toelaten de jaarlijkse productie met 100 miljoen flessen te verhogen naar 406 miljoen. Het uitbreidingsplan wordt dan ook gesteund door alle grote champagnemakers. Die vrezen klanten te zullen verliezen indien de uitbreiding er niet komt. De wereld consumeert dan ook steeds meer van het bruisende, gele vocht.

Maar niet iedereen is enthousiast. Vooral kleinere druiventelers zijn bang dat de uitbreiding mastodonten als Moët & Chandon de mogelijkheid zal geven de prijzen naar beneden te jagen. Anderen zien in de mogelijke uitbreiding een gevaar voor de mystiek die rond het etiket ‘champagne’ hangt. De huidige grenzen van de champagnestreek werden vastgelegd in 1927.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20