Na de VS stapt ook Israël uit de UNESCO

Israël volgt het voorbeeld van de Verenigde Staten en stapt uit de UNESCO, de  Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn Ministerie van Buitenlandse Zaken zondag gevraagd daarvoor de nodige stappen te ondernemen.

“Ik denk dat dit de juiste maatregel is, gezien de vooringenomen, eenzijdige en absurde houding van deze organisatie naar ons toe. De maatregel past ook in het kader van de sterke houding van de Verenigde Staten tegenover de Verenigde Naties, die we verwelkomen.”

In oktober hadden de Verenigde Staten al aangekondigd uit de UNESCO te stappen. De Amerikanen verwijten de organisatie wat ze ‘de voortdurende vooringenomenheid tegen Israël’ noemen.

Beide landen zullen nu eind 2018 de UNESCO verlaten, ze blijven wel actief als observators.

VN is een theater van absurditeit en het ‘Huis der Leugens’

De aankondiging volgt op de aanvaarding vorige week van een niet-bindende resolutie in de Algemene Vergadering van de VN. Daarin werd de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van de joodse staat door de VS veroordeeld. Premier Netanyahu zei in een reactie de stemming niet te aanvaarden en noemde de VN ‘een theater van absurditeit’ en een ‘Huis der Leugens’.

De voorbije jaren heeft de UNESCO verschillende resoluties aanvaard die de soevereiniteit van Israël over Jeruzalem verwerpen. Ook worden de Oude Stad van Hebron en de Grot van de Patriarchen in de lijst van werelderfgoed dat bedreigd wordt aan de Palestijnse Staat toegewezen.