Het ‘Huis der Leugens’: VN veroordeelt erkenning Jeruzalem als hoofdstad van Israël

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft met overgrote meerderheid een resolutie goedgekeurd waarin de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël wordt veroordeeld. 
Die erkenning eerder deze maand leidde tot heel wat kritiek van onder andere de Arabische wereld, de paus, de EU, Rusland en individuele Europese lidstaten. Die vinden dat het besluit van de VS het vredesproces afremt.

De resolutie, die donderdag ter stemming werd voorgelegd, herbevestigt de positie die de VN al sinds 1967 inzake Jeruzalem aanhoudt. Die wil dat de status van de stad enkel kan worden bepaald via directe onderhandelingen tussen de Israëli’s en de Palestijnen.

Alternatieve beslissingen over de status van de stad, zoals die van de Amerikaanse president, zijn volgens de VN dan ook van ‘generlei waarde’.

De resolutie heeft een hoofdzakelijk symbolisch en niet-bindend karakter en werd door 128 landen – waaronder België – aanvaard. Negen landen stemden tegen (VS, Israël, Honduras, Palau, Guatemala, Togo, Micronesië, de Marshall Islands en Nauru). Nog eens 35 landen onthielden zich.

Het ‘Huis der Leugens’

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN (links op de foto, naast Riyad Mansour de permanente vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit bij de VN), had woensdag al gewaarschuwd dat haar land “de namen zou noteren van de landen die voor zouden stemmen.” Ze vroeg zich af wat Israël in feite nog bij de VN blijft doen.

President Trump heeft gezegd plannen te hebben om miljarden dollars aan financiële hulp die zijn land aan een aantal van die ja-stemmers overmaakt in te trekken. De VS kunnen en moeten dat geld op een meer productieve manier gebruiken, aldus Haley nog. Van de top 10 ontvangers van Amerikaanse financiële steun, stemde enkel Israël tegen de resolutie. 


De Israëlische premier Netanyahu zei in een reactie de stemming niet te aanvaarden en noemde de VN het ‘Huis der Leugens’. “Maar verschillende landen in de wereld beginnen hun attitude tegenover de joodse staat te veranderen en dat zal uiteindelijk in de muren van dat Huis binnendringen,” voegde hij daar aan toe.