Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Het ‘Huis der Leugens’: VN veroordeelt erkenning Jeruzalem als hoofdstad van Israël

Logo Business AM

21/12/2017 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft met overgrote meerderheid een resolutie goedgekeurd waarin de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël wordt veroordeeld. 
Die erkenning eerder deze maand leidde tot heel wat kritiek van onder andere de Arabische wereld, de paus, de EU, Rusland en individuele Europese lidstaten. Die vinden dat het besluit van de VS het vredesproces afremt.

De resolutie, die donderdag ter stemming werd voorgelegd, herbevestigt de positie die de VN al sinds 1967 inzake Jeruzalem aanhoudt. Die wil dat de status van de stad enkel kan worden bepaald via directe onderhandelingen tussen de Israëli’s en de Palestijnen.

Alternatieve beslissingen over de status van de stad, zoals die van de Amerikaanse president, zijn volgens de VN dan ook van ‘generlei waarde’.

De resolutie heeft een hoofdzakelijk symbolisch en niet-bindend karakter en werd door 128 landen – waaronder België – aanvaard. Negen landen stemden tegen (VS, Israël, Honduras, Palau, Guatemala, Togo, Micronesië, de Marshall Islands en Nauru). Nog eens 35 landen onthielden zich.

Het ‘Huis der Leugens’

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN (links op de foto, naast Riyad Mansour de permanente vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit bij de VN), had woensdag al gewaarschuwd dat haar land “de namen zou noteren van de landen die voor zouden stemmen.” Ze vroeg zich af wat Israël in feite nog bij de VN blijft doen.

President Trump heeft gezegd plannen te hebben om miljarden dollars aan financiële hulp die zijn land aan een aantal van die ja-stemmers overmaakt in te trekken. De VS kunnen en moeten dat geld op een meer productieve manier gebruiken, aldus Haley nog. Van de top 10 ontvangers van Amerikaanse financiële steun, stemde enkel Israël tegen de resolutie. 


De Israëlische premier Netanyahu zei in een reactie de stemming niet te aanvaarden en noemde de VN het ‘Huis der Leugens’. “Maar verschillende landen in de wereld beginnen hun attitude tegenover de joodse staat te veranderen en dat zal uiteindelijk in de muren van dat Huis binnendringen,” voegde hij daar aan toe.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO