Piketty: “Veel gelijkenis tussen Trump en Macron”

“We hebben de gewoonte de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron in tegenovergestelde kampen te plaatsen. Maar ze delen exact dezelfde visie als het er op aan komt de rijken te bevoordelen,” schrijft de Franse econoom Thomas Piketty op zijn blog, die door de krant Le Monde wordt gepubliceerd.

Piketty is een van de meest invloedrijke denkers van dit ogenblik. De Franse econoom is auteur van het boek ‘Le Capital au XXIe Siècle’. Daarmee is hij wereldwijd uitgegroeid tot een symbool in de strijd tegen economische ongelijkheid. 

[Het boek ““ een turf van 900 bladzijden ““ dat handelt over de ongelijkheid in het economisch bestel, voerde vorig jaar de rangschikking aan van de meest verkochte, doch minst gelezen boeken in de Kindle-bibliotheek van Apple. Al na 25 bladzijden gaven de meeste mensen er de brui aan.]

Hij is vandaag ook adviseur bij de Spaanse politiek beweging Podemos. Die was ontstaan uit de Indignados, de Spaanse protestbeweging van 2011″“12.

Een onwaarschijnlijke vlucht vooruit inzake fiscale dumping in het voordeel van de rijksten

“Trump en Macron lijken elkaars tegengestelden: aan de ene kant de vulgaire Amerikaanse zakenman, met zijn xenofobe en klimaatsceptische tweets. Aan de andere kant de verlichte Europeaan, bekommerd om de dialoog tussen de culturen en de duurzaame ontwikkeling.

[“¦] Maar als we hun hun politieke handelingen bekijken, zijn de overeenkomsten frappant. In het bijzonder de fiscale hervormingen die zowel Trump als Macron onlangs hebben doorgevoerd. In beide gevallen is sprake van een onwaarschijnlijke vlucht vooruit inzake fiscale dumping in het voordeel van de rijksten. [“¦]

Beide geven blijk van een totaal gebrek aan kennis van de uitdagingen inzake ongelijkheid die de globalisering met zich meebrengt.

Ze weigeren rekening te houden met feiten die vandaag nochtans zeer goed gedocumenteerd zijn. Te weten dat de groepen die ze bevoordelen diegene zijn die vandaag al een onevenredig deel van de economische groei van de voorbije decennia op zak hebben gestoken.”

Bonus: Piketty’s ‘Kapitaal in de 21-ste eeuw, samengevat in 165 woorden:

De centrale thesis van het boek wil dat sinds het begin van het liberale kapitalisme het rendement op kapitaal steeds groter was dan de economische groei. Als gevolg daarvan werden de eigenaars van kapitaal (de rijken) sneller rijk dan degenen die voor hun inkomen afhankelijk waren van hun arbeid (omdat salarissen enkel stijgen bij economische groei, die de vraag aanwakkert). Piketty concludeert dat het kapitalisme geen systeem is waarin iedereen zijn kans krijgt, maar een systeem dat van nature de rijkdom concentreert bij de erfgenamen van een kleine financiële aristocratie.

[media-credit name=”MATTHIEU ALEXANDRE / AFP” align=”aligncenter” width=”1024″]Thomas Piketty[/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20