Piketty’s ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ wordt verfilmd

‘Kapitaal in de 21ste eeuw’, het boek dat de Franse econoom Thomas Piketty wereldfaam opleverde wordt verfilmd. Dat melden Franse media.

Dat is goed nieuws, want het boek – een turf van 900 bladzijden – dat handelt over de ongelijkheid in het economisch bestel, voert de rangschikking aan van de meest verkochte, doch minst gelezen boeken in de Kindle-bibliotheek van Apple. De meeste mensen geven het na 25 bladzijden al op blijkt uit de ‘highlights’ die in elektronische boeken kunnen worden aangebracht. Een film die max. 2 uur zal duren zal velen die het boek kochten maar niet lazen soelaas bieden.

Piketty- die ondertussen als raadgever werd aangetrokken door de Spaanse politieke partij Podemos en haar topman Pablo Iglesias – legt in zijn boek uit waarom de rijken steeds rijker worden. Mocht u het niet hebben gelezen en wil u zich rode kaken besparen op een volgende receptie, dan volgt hier

Een samenvatting in 165 woorden:

De centrale thesis van het boek wil dat sinds het begin van het liberale kapitalisme het rendement op kapitaal steeds groter was dan de economische groei. Als gevolg daarvan werden de eigenaars van kapitaal (de rijken) sneller rijk dan degenen die voor hun inkomen afhankelijk waren van hun arbeid (omdat salarissen enkel stijgen bij economische groei, die de vraag aanwakkert). Piketty concludeert dat het kapitalisme geen systeem is waarin iedereen zijn kans krijgt, maar een systeem dat van nature de rijkdom concentreert bij de erfgenamen van een kleine financiële aristocratie.

Conclusie?

Indien we ons sociaal systeem (dat of we dat nu goed vinden of niet een steeds groter percentage van het bbp zal opeisen om de ongelijkheid in het systeem te compenseren), het kapitalisme en de democratie willen redden moeten we:

  1. Een belasting van 15% op kapitaal invoeren.
  2. Salarissen boven de 500.000 dollar belasten a rato van 80% (opdat ze vanzelf zouden verdwijnen).
  3. Verplichte transparantie op alle banktransacties.
  4. De inflatie aanwakkeren om het rendement op kapitaal te vernietigen.

  Capital in 21st Century© De Correspondent Onvoldoende? Hier leest u meer