71% van de Catalanen denkt dat het onafhankelijkheidsproces de economie schaadt

7 op elke 10 Catalanen denkt dat het onafhankelijkheidsproces de lokale economie negatief beïnvloedt. Een gelijkaardig aantal denkt dat ook de Spaanse economie er onder lijdt. Dat is de conclusie van een peiling van bureau GAD3 in opdracht van de Societat Civil Catalana, een onafhankelijke groepering van Catalanen. Die ijvert voor de promotie van de Catalaanse cultuur en de cohesie tussen Catalonië en de rest van Spanje. GAD3 legde een aantal vragen voor aan in totaal 1.414 Spanjaarden, waaronder 403 Catalanen.

6 op elke 10 ondervraagde Catalanen denkt dat het debat over de onafhankelijkheid het imago van Catalonië beïnvloedt. In de rest van Spanje is dat zelfs 87%.

Ongeveer een kwart van de Spanjaarden zegt niet meer naar Catalonië te reizen en is bereid Catalaanse producten te boycotten. (Eén op elke vijf ondervraagde Spanjaarden is nog nooit in Catalonië geweest). Eenzelfde percentage zegt rekening te houden met de herkomst van sommige Catalaanse producten en toont zich ook bereid die niet meer te kopen.

Volgens Narciso Michavila van GAD3 “gaat het om kleine percentages in vergelijking met de heisa die op sociale media en in sommige kranten terug te vinden is. “

“De overgrote meerderheid van Spanje heeft geen boodschap aan welke boycot dan ook. Wie Catalaanse producten boycot begrijpt net als de separatist niets van de globalisering.”

Een kwart van de Spanjaarden zegt zich in het buitenland te wanen wanneer ze in Catalonië zijn. Dat geldt evenzeer in de omgekeerde richting wanneer Catalanen naar de rest van Spanje reizen. Driekwart van de Spanjaarden ondervinden geen enkel probleem wanneer ze in Catalonië zijn.

Wat met FC Barcelona?

75% van de Catalanen vindt het dom om sport en politiek  te mengen en 60% vindt dat het Catalaanse voetbalinstituut FC Barcelona gewoon in de Spaanse competitie moet spelen.

Kort voor het referendum van 1 oktober had Javier Tebas, de voorzitter van de Spaanse voetbalcompetitie La Liga, laten weten dat “indien de rebellen zouden zegevieren, La Liga zou doorgaan zonder Barcelona.” Dat zou dan ook gelden voor de twee andere Catalaanse clubs in La Liga: RCD Espanyol en Girona FC.

Tebas haalde daarbij het reglement aan, dat alleen clubs uit Spanje en Andorra toelaat in de competitie. Tebas heeft overigens een verleden in de neofascistische Fuerza Nueva, een ultrarechtse nationalistische groepering die dus ook fel tegen de Catalaanse onafhankelijkheid is. De gevolgen zullen groot zijn, vooral op financieel vlak. Zo verliest La Liga zelf in dat geval 20 tot 25% van de televisie-inkomsten, minimaal 200 miljoen euro. Voor Barça zelf zou de impact nog groter zijn. Een kwart van hun omzet van 897 miljoen euro komt voort uit televisiecontracten.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20