Erfgenamen Aldi beslechten miljoenenoorlog voor de rechtbank

Het zit er bovenarms op in de familie Albrecht, de familie achter de populaire winkelketen Aldi. Babette Albrecht,de weduwe van wijlen Berthold Albrecht, die de zoon van medeoprichter Theo was, daagt het bedrijf voor de rechter. Ze wil een wijziging in de statuten, die de invloed van de familie op Aldi zou inperken, tegenhouden.

De Albrechts, het heeft nooit goed geklikt. Al in 1960 dreef een dispuut tussen de twee broers, Theo en Karl Albrecht, hen zo ver dat ze Aldi splitsten in Aldi-Nord en Aldi-Süd. Toch bleef het in de media vaak stil over de Aldi-familie. Er was maar heel weinig geweten over de Albrechts, die zich ook amper in het openbaar leken te vertonen. Tot in 2012 Berthold Albrecht, zoon van medeoprichter Theo, stierf.

Royale levensstijl

Zijn weduwe Babette had het niet zo op al die geheimhouding en publieke bescheidenheid. Ze maakte dan ook gebruik van de dood van haar man om weer uit te pakken met haar rijkdom. Plots werd ze een pak meer gespot door paparazzi, vaak in dure designerkleding. De weduwe van Berthold kon, zonder haar man, weer te koop lopen met haar vele geld. En dat viel niet in goede aarden bij haar schoonbroer Theo Junior.

De familie Albrecht had het al een tijdje niet meer voor het gezin van Berthold. Zo was zowel broer Theo Junior als moeder Cilly niet eens aanwezig op de begrafenis van Berthold. Theo Junior zou na de dood van zijn broer zijn schoonzus Babette hebben aangesproken op haar (openlijk) royale levensstijl. Die zou het imago van de supermarktketen schaden, zo zei Berthold. Hij wilde dan ook niets liever dan dat Babette en haar kinderen zich zouden distantiëren van het bedrijf, en daar had Theo Junior een pak geld voor over. 25 miljoen per jaar bood hij haar aan, maar ze weigerde.

Verslaafd aan alcohol en slaappillen

Maar ook Berthold zelf wou de macht liever uit de handen van zijn vrouw en kinderen houden. Samen met zijn broer Theo Junior veranderde hij de structuur van de drie stichtingen die Aldi-Nord controleren. Daardoor zou zijn gezin, dat één stichting controleert, minder invloed hebben op het bedrijf, “omdat Berthold zelf twijfelde aan de zakelijke capaciteiten van zijn kinderen”, stelde Theo. Voor grote beslissingen is steeds de toestemming van de drie stichtingen nodig, en dus zou Babette zo een hoop dingen kunnen tegenhouden. Theo Junior wil ferm investeren om de winkels op te schonen, maar dat is niet naar de zinnen van Babette. Dat viel in slechte aarden bij Babette, die die beslissing nu aanvecht. Ze stelt dat haar man, toen hij die wijziging ondertekende, ontoerekeningsvatbaar zou geweest zijn. Berthold zou verslaafd geweest zijn aan alcohol en slaappillen, wat uiteindelijk via een levercirrose ook zijn doodsoorzaak zou worden. Haar kinderen treden haar, uiteraard, bij. Babette daagde het bedrijf voor de rechter en hoopt zo toch zeggenschap te houden in Aldi-Nord. De zaak werd uitgesteld tot 7 december.