De Saoedische regering onderhandelt met een groot aantal prinsen en zakenlui die begin deze maand onverwacht werden gearresteerd. Het gaat om honderden mensen. De meesten onder hen zitten sinds 4 november vast in het Ritz-Carlton hotel in de hoofdstad Riyad.
Onder de arrestanten bevindt zich ook de bekend miljardair- prins Al-Waleed bin Talal. Hij is een belangrijke investeerder die ook in Amerikaanse bedrijven zoals Twitter en Citigroup actief is. Andere gearresteerden zijn Waleed al-Ibrahim, de eigenaar van het televisiestation Al Arabiya en Bakr bin Laden, de voorzitter van het Saudi Binladin bouwconcern, en de broer van de superterrorist Osama bin Laden.
De officiële verklaring van de Saoedische regering luidde toen dat ze zich hadden schuldig gemaakt aan corruptie.
Tot 70% van hun fortuin inleveren
Volgens de Financial Times zouden de prinsen en zakenlui nu kunnen vrijkomen. Wel op voorwaarde dat ze grote delen van hun fortuin aan de staat overmaken. Een aantal onder hen zou tot 70% van hun rijkdom moeten afgeven indien ze het Ritz-Carlton willen verlaten. In totaal zou het koninkrijk op die manier 300 miljard dollar kunnen recupereren.
Sommige bronnen maken gewag van een afrekening die vooral moet dienen om de pas verworven macht van de 32-jarige kroonprins Mohammed bin Salman (foto) te bestendigen. Die zou met de inkomsten uit deze arrestatiegolf het gat in de staatskas willen dichten. De Saoedi’s hebben de voorbije jaren zware verliezen geleden als gevolg van de dalende olieprijzen. Het budgettekort bedroeg vorig jaar nog 79 miljard dollar, een jaar eerder zelfs 98 miljard dollar.
Eerste werd de ambtenarij geviseerd
In een eerste tijd werd gepoogd deze verliezen te recupereren op de ambtenaren, wiens salarissen met 20 procent werden verlaagd. Ook vergoedingen voor huisvesting en vervoer werden gereduceerd, net zoals de bonussen voor overwerk. Bovendien werd beslist dat nog slechts dertig vakantiedagen per jaar mochten worden genomen. Die ingreep van de regering stuitte echter op zware protesten bij de ambtenaren, die de voorbije decennia aan uitstekende arbeidsvoorwaarden gewend waren geraakt. Er werd dan ook in verschillende Saoedische steden opgeroepen tot protestacties om de overheid te dwingen de besparingsmaatregelen terug te schroeven. Wat uiteindelijk ook gebeurde. Hoewel vele Saoedi’s de corruptie-onderzoeken toejuichen van het comité dat de corruptie moet bestrijden en onder leiding staat van de nieuwe kroonprins, tonen vele buitenlandse investeerders minder enthousiast.