Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Satellietfotografie: een nieuwe industrie bezorgt bedrijven kostbare informatie

Logo Business AM

02/03/2017 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De Amerikaanse retailketen JC Penney gaat 130 winkels sluiten als gevolg van dalende verkopen. Dat nieuws raakte vorige week bekend, maar was amper een verrassing voor Orbital Insight, een bedrijf dat satellietfoto’s maakt van 55.000 parkeerterreinen in de buurt van 96 grote Amerikaanse retailers.

Aan de hand van die foto’s krijgt Orbital Insight een betrouwbare indicatie van de drukte en de verkopen in die winkels. sattelite parking lot Die evolutie wordt dan in een grafiek gegoten. In onderstaande grafiek is te zien hoe het aantal wagens op de parkings van JC Penney op een jaar tijd met 18% daalde. Opmerkelijk genoeg lijkt de beurskoers van het bedrijf deze daling in klanten exact te volgen. JCP stock vs cars Orbital staat dus aan de wieg van een nieuwe “remote sensing industry” of satellietfotografie en haalde in juni nog 20 miljoen dollar op. Maar er zijn nog grotere spelers op de markt. Digital Globe bijvoorbeeld, dat zonet het Canadese satelliet-techbedrijf MDA overnam voor 2,4 miljard dollar.

Satellietforografie: kostbare informatie voor retailzaken, maar ook andere sectoren

De informatie en de analyses die deze bedrijven hun klanten bezorgen is erg in trek. Het gaat dan niet enkel over aantallen wagens die op parkeerterreinen staan, maar ook over autoproducenten die de stocks van hun concurrenten kunnen monitoren, over verzekeraars die schadeclaims willen onderzoeken (zoals hagelschade op onderstaande foto) of over het alternatieve taxibedrijf Uber, dat met deze bedrijven samenwerkt om de veiligheid van de locaties te monitoren waar passagiers worden opgepikt of gedropt. HAIL1_37232695 Naast de retail zijn er nog tal van sectoren die dit soort informatie in hun bedrijfsvoering hebben ingepast. Denk aan olievoorraden, de evolutie van oogsten in de landbouw en de armoedebestrijding (door de materialen te analyseren die voor dakbedekking worden gebruikt). Orbital CEO James Crawford vat het als volgt samen:

“De markten reageren uiteindelijk op wat in de fysieke wereld gebeurt. En als je daarop wil anticiperen moet je ook weten wat er zich in de fysieke wereld voordoet.’

Er zouden ondertussen zo’n 1.300 beeldsatellieten in een baan rond de aarde zweven en daar zouden er tegen 2020 elke dag 2 tot 3 bijkomen.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks