120 Duitsers krijgen drie jaar lang basisinkomen van 1.200 euro per maand

In de Duitse hoofdstad Berlijn is dinsdag het startschot gegeven van een grootschalige studie rond het basisinkomen. Er worden 120 mensen geselecteerd die drie jaar lang elke maand 1.200 euro per maand krijgen, kondigde het Duitse instituut voor economisch onderzoek DIW aan.

De geselecteerde personen zullen vermoedelijk vanaf de lente van volgend jaar het basisinkomen krijgen, zonder dat daar voorwaarden aan verbonden zijn. Het wordt gefinancierd door private donaties. ‘We willen weten hoe het basisinkomen het gedrag en de mentaliteit beïnvloedt en of het kan helpen om de huidige uitdagingen in de samenleving aan te pakken’, zegt Michael Bohmeyer, de initiatiefnemer van de vereniging Mein Grundeinkommen.

Die vereniging voert de studie uit in samenwerking met onderzoekers van het Max Planck-instituut en de universiteit van Keulen. Er zijn in het verleden al wel studies gevoerd naar het basisinkomen, maar volgens Jürgen Schupp van het DIW bleven de resultaten daarvan beperkt. ‘Ze zijn gedateerd, niet veralgemeenbaar of alleen gericht op werklozen. In dat opzicht begeven we ons met dit proefproject op economisch onbekend terrein.’

‘Deze studie is een reuzenkans om de theoretische debatten die al jaren aan de gang zijn over het onvoorwaardelijke basisinkomen in de sociale werkelijkheid uit te testen”, besluit Schupp.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20