8 zaken die je moet weten over productiviteit

In de moderne economie verwijst het begrip productiviteit naar de relatie tussen efficiëntie en effectiviteit waarmee een bedrijf of een ganse economie zijn productiemiddelen weet om te zetten in resultaat. Steeds meer bedrijven moeten steeds meer doen met minder mensen, waardoor de productiviteit onder druk komt te staan.

Kent u een methode om in 18 minuten uw productiviteit op een ongekende hoogte te brengen? Peter Bregman wel en hij schreef er een boek over. In 18 Minutes: Find Your Focus, Master Distraction, and Get the Right Things Done, legt hij uit hoe hij dat dagelijks ritueel volbrengt:

1. Mensen die het goed met hun baas konden vinden waren niet enkel productiever; ze droegen ook meer bij tot de bedrijfswinst en bleven langer bij het bedrijf. Een slechte relatie met je baas kan grote, zelfs fatale, gevolgen hebben. Wie zich in de buurt van een weinig geliefde baas bevindt, zal zijn bloeddruk omhoog zien gaan. Werknemers die lang met zo’n baas moeten samenwerken hebben dan ook 30% meer kans om een hartziekte op te lopen.

2. Multitaskers presteren middelmatig in ongeveer alle taken die ze uitvoeren. Ze concentreren zich niet in dezelfde mate als niet-multitaskers; ze zijn makkelijk verstrooid en hebben het moeilijker om van een taak naar een andere te switchen. Sterker nog: ze zijn slechter in multitasken dan mensen die gewoonlijk niet multitasken. Wie van een taak naar een andere switcht, verlengt de tijd die hij nodig zal hebben om de eerste taak alsnog te beëindigen met 25%.

3. Grondlegger van lifehacking bij onze noorderburen is Martijn Aslander. Volgens Aslander is lifehacking vooral interessant voor starters die nu de arbeidsmarkt betreden en die tijdens hun studie al veel technische ontwikkelingen hebben meegekregen. Hij omschrijft lifehacking als een mix tussen timemanagement, kennismanagement en persoonlijke ontwikkeling, met een vleugje Web 2.0 en een vleugje MacGyver.

Het gaat er volgens hem over hoe je informatie opspoort, organiseert, filtert en deelt, overzicht houdt en voorkomt dat je gaat lijden aan informatiestress.

Lifehacking gaat over meer doen, in minder tijd met minder stress, zodat je slim kunt bewegen in de informatie en netwerksamenleving.

4. De stormvloed aan emails blijft in belangrijke mate bijdragen tot de stress op de werkvloer. Uit een onderzoek van het computerbedrijf IBM blijkt dat 45 procent van de managers toegeeft dat de grote toevloed aan irrelevante emails in zijn inbox bijdraagt tot een verhoogd stressniveau. Voor 7 procent van de ondervraagden is die overladen inbox zelfs een bijzonder zware stressfactor. Daarnaast geeft ook de helft van de respondenten toe dat onbeantwoorde emails eveneens bijdragen tot de werkstress.

5. Als onderdeel van de studie kregen 125 deelnemers twee taken te volbrengen: de eerste taak was saai en repetitief, de tweede een test die psychologen gebruiken om creativiteit te meten. De helft van de deelnemers deden de taken in een laboratorium en de andere helft van thuis uit. Wat bleek? Deelnemers die de saaie taak thuis afwerkten waren tussen 6 en 10% minder productief dan de anderen. Vooral mensen die vaak dingen uitstellen en mannen verloren thuis het meeste tijd. Thuiswerkers waren echter 11 tot 20% productiever dan de labowerkers bij het afwerken van de creativiteitstest.

6. In zijn boek ‘Sleeping with Your Smartphone: How to Break the 24-7 Habit and Change the Way You Work‘, geeft Harvard Business School-professor Leslie Perlow ons een aantal voorbeelden van het nefaste effect dat smartphones op onze productiviteit hebben. Zo beïnvloeden deze toestellen niet enkel onze productiviteit op een negatieve manier,  ook onze werk-privébalans raakt er danig door verstoord. Hyperconnectiviteit heeft dus duidelijke nadelen.

7. Tijd blijft een beslissende factor. Een stelling die zal worden bijgetreden door succesvolle ondernemers als Richard Branson van o.a. Virgin. Bij hem wijst de pijl van het succes inderdaad in de richting van een (veel) hogere tijdsinvestering. Branson staat er om bekend ook op vakantie ‘s morgens op afstand vergadersessies in te lassen met zijn ondernemingen. Ook Gene Simmons, de zanger van Kiss en een erg succesvol ondernemer, werkt zeven op zeven. Zijn redenering is dat als je vier uur werkt op zaterdag, en vier op zondag, je 8 extra uren per week presteert en dus 416 uur meer per jaar. Dat is gelijk aan 10 extra weken werk door in het weekend een inspanning te leveren die niet al te zwaar doorweegt.

8. Mensen die voor een spiegel gaan staan of te horen krijgen dat ze gefilmd worden, passen hun gedrag aan. Ze doen beter hun best, vinden betere oplossingen voor problemen en gedragen zich meer naar hun eigen waarden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.