12 zaken die je moet weten over lichaamstaal

Interviewers zijn getraind om signalen op te pikken die sollicitanten non-verbaal communiceren via hun lichaamstaal. Business Insider publiceerde de volgende 12 tips voor werkzoekenden die een zo goed mogelijke indruk willen nalaten bij potentiële werkgevers.

1.   Draag kleren waarin je je goed voelt en die je doen stralen
De kleren die je draagt hebben een invloed op wie je bent. Je onbewuste lichaamstaal komt veel beter over als je je goed in je vel voelt.
2.   Draag een accessoire die betekenis voor je heeft
Een juweel, ee ring, ketting of talisman met een speciale betekenis kan je op je gemak stellen door je te herinneren aan iets of iemand die dierbaar voor je is.
3.   Voeten op de vloer
Hou je beide voeten op de grond en kruis je benen niet. Dat komt onzeker over.
4.   Zit stil
Wie op zijn stoel zit te friemelen en niet stil kan blijven zitten, komt als een zenuwachtig iemand over.
5.   Handen op je knieën
Het is niet goed om te veel gebaren te maken met je handen, al kan je ze best gebruiken om een punt kracht bij te zetten. Hou je handen op je knieën zodat je je ervan bewust blijft waar ze zijn.
6.   Zit naar je interviewer toe
Op die manier toon je dat je het interview serieus neemt en je geïnteresseerd bent.
7.   Kruis je armen niet
Dit komt nogal onvriendelijk over. Het  is een slechte gewoonte die veel mensen hebben, maar het geeft aan dat je je afsluit voor anderen.
8.   Speel niet met je haar
Wie de gewoonte heeft om zijn haar te spelen, doet dat tijdens een interview beter niet, want het leidt erg af.
9.   Hou je handen uit je zakken
Dat ziet er namelijk erg slordig uit. Als je tijdens je interview moet rechtstaan, hou je handen dan naast je lichaam en gebruik ze wanneer je iets uitlegt.
10. Blijf in je eigen zone
Kom niet te dicht bij je interviewer en hou je handen aan jouw kant van het bureau. Het geeft aan dat je je grenzen kent en andermans grenzen respecteert.
11. Gebruik een pen of potlood
Een pen of potlood in je hand houden kan je meer op je gemak doen voelen. Geef jezelf de kans om het object tijdens je presentatie of interview los te laten. Zo kom je sterker over.
12. Staar niet
Staar nooit te diep in iemands ogen, als je niet boos of zelfs gek wil overkomen. Heb je de indruk dat je iemand te lang in de ogen aan het kijken bent? Hou het oogcontact dan nog een seconde aan en breek het af.

Meer