12 verbluffende feiten over de Amerikaanse staatsschuld

De Amerikaanse regering creëert momenteel een nationale schuld die de Amerikaanse manier van leven dreigt te vernietigen. Tientallen jaren geleden begonnen de VS geld uit te geven dat ze niet hadden. De factuur werd steeds opnieuw doorgeschoven naar de komende generaties.  

Amerikanen hebben decennialang op obsceen grote voet geleefd, maar het einde van dat feest komt nu echt dichterbij. Het was een waanzinnig feest, maar de kost ervan werd opgehoopt op de grootste schuldenberg in de geschiedenis van de mensheid. Die schuld zal voor altijd in het Amerikaanse geheugen gegrift blijven als een herinnering aan de hebzucht en roekeloosheid van een generatie. De VS zijn al lang niet meer het rijkste en machtigste land ter wereld. Integendeel, de VS zijn een verwende en hebzuchtige natie geworden met een schuldenberg die zo groot is dat hij niet meer met woorden kan worden omschreven.

12 verbuffende feiten over de Amerikaanse staatsschuld:

1.      Op 1 december 2009 bedroeg de Amerikaanse staatsschuld 12,1 biljoen dollar, waarbij 1 biljoen staat voor een miljoen keer een miljoen.

2.      Elke persoon die in de VS leeft zou ongeveer 40.000 dollar moeten betalen om deze schuld weg te werken.

3.      Sinds begin 2006 hebben de VS hun maximale schuldgraad tot zesmaal toe verhoogd.

4.      Wie een dollar per seconde uitgeeft heeft 31.000 jaar nodig om 1 biljoen dollar op te doen.

5.      Toen Ronald Reagan in 1980 aan de macht kwam bedroeg de staatschuld amper 1 biljoen dollar.

6.      De nationale staatsschuld is sinds begin 2000 meer dan verdubbeld.

7.      Barack Obama’s laatste begroting anticipeert nog eens 5,08 biljoen dollar aan extra tekorten over de volgende vijf jaar.

8.      Op 1 januari 1791 bedroeg de Amerikaanse staatsschuld in totaal 75 miljoen dollar. Vandaag stijgt de Amerikaanse staatsschuld elk uur met dat bedrag.

9.      Dagelijks verhoogt de staatsschuld met 3,8 miljard dollar.

10.  In 2010 zal Amerika ongeveer evenveel schulden maken als de rest van de wereld samen.

11.  Het gros van de Amerikaanse staatsschuld wordt opgekocht door de Federal Reserve, de centrale bank van de VS; een constructie vergelijkbaar met een Ponzi-schema.

12.  Wanneer een biljoen biljetten van 10 dollar aan elkaar worden geplakt kan men er 380 keer de aarde mee omwikkelen. En dat is nog altijd minder dan de totale Amerikaanse staatsschuld.

Meer