Los Angeles: Spectaculaire beelden van ‘s werelds langste file

Daags voor Thanksgiving, de belangrijkste feestdag van het jaar in de Verenigde Staten, zijn in Los Angeles spectaculaire beelden gefilmd van wat ongetwijfeld een van de langste files in de geschiedenis is.

De tv-zender ABC7 Eyewitness News filmde vanuit een helikopter hoe het verkeer op een van de verkeersaders van de stad – de 405 – zowat tot stilstand kwam. De beelden deden ondertussen de ronde op sociale media en zijn al miljoenen keren bekeken.

‘King of the Road’, de triomf van de autocultuur

Los Angeles is door de jaren heen als een gigantische pannenkoek uitgedijd en vormt een lappendeken van 168 wijken die in elkaar overvloeien en waarvan er vele de omvang hebben van een doorsnee Vlaamse stad. Hier leven 15 miljoen mensen op een oppervlakte die een kwart groter is dan Vlaanderen. Een megastad dus, die elke geografische focus ontbeert, geen centrum heeft, noch enig duidelijk ankerpunt biedt aan de 24 miljoen bezoekers die er jaarlijks neerstrijken.

De gemiddelde Angeleño zit dagelijks al gauw zes uur achter het stuur. In de staat Californië staan in totaal 26 miljoen voertuigen geregistreerd, want elke inwoner heeft er gemiddeld 1,8 op zijn naam staan. Dat maakt van L.A. de meest autodichte stad ter wereld. 70% van de mensen zitten alleen in hun wagen. De staat Californië – de 6de economie ter wereld – verbruikt met 38,8 miljoen inwoners een hoeveelheid olie die gelijk is aan 23% van wat gans China verbruikt… met 1.300 miljoen mensen.

Verwacht wordt dat dit jaar 49 miljoen Amerikanen ter gelegenheid van Thanksgiving ten minste 80 kilometer zullen reizen om hun familie te bezoeken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20