Niet Trump, maar Obama is ‘Deporter in Chief’

Tussen 2009 en 2015 heeft de regering Obama 2,5 miljoen illegale immigranten uit de VS gedeporteerd. Dat is niet enkel een record voor een Amerikaans president, het zijn er meer dan het totale aantal immigranten dat in de 20ste eeuw door alle Amerikaanse presidenten samen werd teruggestuurd.

91% van die gedeporteerden waren in de VS veroordeeld voor een misdrijf. In dat cijfer zijn niet eens de mensen begrepen die aan de grens de toegang tot de VS werden ontzegd of de mensen die vrijwillig naar hun land van herkomst terugkeerden.

Belangengroepen die opkomen voor de rechten van immigranten verwijzen daarom naar Barack Obama graag als de ‘Deporter in Chief’. Doch de regering Obama heeft haar keuze altijd verdedigd: de focus van die deportaties lag op criminelen, niet op families. Illegale immigranten die in de VS werken en geen criminele feiten plegen, vormden volgens de regering nooit een deportatie-doelwit.

Belangengroepen hebben andere cijfers over deportatie

Die stelling wordt door belangengroepen tegengesproken. Uit cijfers van het journalistieke ‘Marshall Project‘ moet blijken dat 60% van de mensen die sinds november 2014 werden teruggestuurd  geen enkel misdrijf hadden begaan op Amerikaanse bodem of dat de enige misdaad was dat ze zonder toelating het land waren binnengekomen of het land niet tijdig hadden verlaten. 21% maakte zich schuldig aan misdrijven zonder geweld en nog eens 19% aan misdaden met geweld.

De plannen van ‘president-elect’ Donald Trump

Het cijfer werpt een ander licht op de plannen van president-elect Donald Trump, die zondag tijdens zijn eerste interview sinds de verkiezingen zei dat hij snel ’twee tot misschien wel drie miljoen’ immigranten zou deporteren. Hij sprak over criminelen, bendeleiders en drugdealers.

“Wat we gaan doen is criminelen of mensen met een strafblad, bendeleden, drugsdealers, het zijn veel mensen, 2 miljoen waarschijnlijk, misschien wel 3 miljoen, die gaan we het land uitwijzen of ze in de gevangenis steken, maar ze gaan het land uit, ze zijn hier illegaal.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20