Indonesië laat chemische castratie van pedofielen toe

In Indonesië heeft het parlement verleden week een wet goedgekeurd die toelaat pedofielen, die zich schuldig maken aan seksueel misbruik van minderjarigen, chemisch te castreren. Op de BBC zei de Indonesische president Joko Widodo (foto) woensdagochtend dat het ‘de oplossing is om pedofilie uit de wereld te helpen’. De nieuwe wet voorziet ook in strenge gevangenisstraffen, zelfs de doodstraf in functie van de graad van het misdrijf.

De behandeling bestaat er in vrouwelijke hormonen te injecteren die de driften van het individu verminderen. Opmerkelijk genoeg is de efficiëntie van de procedure niet bewezen en is het effect ervan omkeerbaar eens de patiënt de behandeling stopt.

In de praktijk blijkt vaak dat de medicatie de hormoonhuishouding goed beïnvloedt, maar dat de effecten op de bijhorende gedachten en gedragspatronen niet altijd even groot zijn.

Belgische rechter kan geen chemische castratie opleggen

Chemische castratie bestaat al in een aantal landen, waaronder Polen, Zuid-Korea, Rusland en een reeks Amerikaanse staten.

In het Belgisch recht kan de rechter de chemische castratie niet als straf opleggen. De seksuele delinquent kan evenwel zelf de maatregel voorstellen teneinde opschorting, betere probatievoorwaarden, een lichtere straf of een straf zonder vrijheidsberoving te bekomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20