‘Tijd om monopolies van de deeleconomie te vervangen door burgerinitiatieven’

Het succes van de deeleconomie, die de particulier de mogelijkheid biedt om in concurrentie te gaan met de professionele sector, ondermijnt de overlevingskansen van de middenklasse, wat uiteindelijk nefast zal blijken voor de samenleving.

Dat zegt Nicolas Arpagian, hoofdredacteur van het magazine Prospective Stratégique en auteur van het boek La Cybersécurité.

“Aangezien professionele partijen met extra kosten ““ zoals personeel of vergunningen ““ moeten rekening houden, kunnen ze op prijsgebied nooit met particuliere tegenhangers concurreren.”

“Kleinere marges lijken een voordeel voor de consument, maar op termijn zal ook hij ervaren dat het ondermijnen van de rendabiliteit van de handelaar voor iedereen negatieve gevolgen heeft, want door een gebrek aan marges zal de producent immers ook zijn medewerkers niet meer voldoende kunnen vergoeden. Zonder inkomen beschikt die medewerker ook geen mogelijkheden meer om zich als consument op de markt te begeven.”

Deeleconomie maakt enkel een paar ondernemers in Silicon Valley rijk

Ook Dirk Holemans, coördinator van Oikos, een denktank voor sociaal-ecologische verandering, ziet problemen met de deeleconomie. Volgens hem zijn de digitale netwerken die het nieuwe kostbare weefsel vormen enkel opgezet om geld op te brengen voor hun eigenaars. Hij pleit dan ook voor een digitaal corporatisme, waarbij tegenhangers worden ontwikkeld voor de Airbnb’s en Ubers van deze wereld.

Holemans geeft het voorbeeld van Airbnb, dat in verschillende steden duizenden woningen aan de huurmarkt onttrekt omdat de eigenaars hun stek liever verhuren aan toeristen die er grof geld voor over hebben. Daardoor zijn die woningen niet meer beschikbaar op de woonmarkt en doet die schaarste ook de prijs van de woningen die nog wel beschikbaar zijn stijgen. De gewone stadsbewoner is dus de pineut en bij de duurzaamheid van zo’n model mogen vraagtekens worden gezet. Toch is er een oplossing, schrijft  Holemans in Knack:

Tijd voor stedelijke burgerplatformen

“Laat ons een korte rekensom maken: op basis van Insideairbnb blijkt dat de verblijfplekken (vaak met verschillende kamers, dus het getal is een onderschatting) in Antwerpen 105 dagen per jaar verhuurd worden aan 78 euro per nacht. Dan komen we uit op een omzet van meer dan 6 miljoen euro.

Daar strijken de jongens uit Silicon Valley achter hun pc 10 procent van op, dus boven de 600.000 euro. Met dat bedrag kan er een mooie coöperatieve verhuurservice opgericht worden, waarbij bewoners zelf de regels bepalen, lokale jobs creëren en de stad verduurzamen. Het monopolie van Airbnb kunnen we zo vervangen door duizenden stedelijke burgerplatformen, die uiteraard allemaal met elkaar verbonden zijn. Dat is de kracht van de technologie, als we die emancipatorisch inzetten.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20