Wie millennials kan managen kan tot 20.000 dollar per uur verdienen

Een coach die gespecialiseerd is in het omgaan met millennials en die deze kennis kan overbrengen op managers die voor de grote banken op Wall Street werken, kan daarvoor tot 20.000 euro per uur factureren. Het onderwerp is voor die banken vandaag dan ook van cruciaal belang.

Banken genoten lange tijd de voorkeur van de jonge afgestudeerden aan de grote Amerikaanse universiteiten. Ze mochten elk jaar opnieuw vissen in een onbeperkte vijver van nieuw talent. Die tijd is voorbij nu Wall Street concurrentie van Silicon Valley heeft gekregen.

Millennials zijn anders

Uit een analyse van de Financial Times, blijkt dat nog amper 10% van de gediplomeerden van de 10 meest befaamde MBA-scholen zich vorig jaar bij investeringsbanken meldden, tegen 20% in 2008. LinkedIn bracht nog een opgemerkte verandering aan het licht. Millennials bleven in 1995 gemiddeld 30 maanden op Wall Street actief alvorens andere oorden op te zoeken. In 2016 is dat bijna gehalveerd tot 17 maanden.

Ondertussen worden de grote banken door nieuwe reglementering verplicht op hun topsalarissen te besparen. Bij Goldman Sachs zijn er vandaag 2% minder managing directors dan in 2012, terwijl de vraag naar junior managers met 1 tot 6 jaar ervaring met 17% is toegenomen.

Een nieuwe aanpak

De concurrentie is dus brutaal geworden en jonge bankiers worden een pak beter behandeld dan hun voorgangers. Ze kunnen speciale opleidingen volgen die hen toelaten sneller op te klimmen in de bedrijfshiërarchie. Ze worden in tegenstelling tot vroeger ook niet langer verondersteld de meest vervelende taken op zich te nemen.

Zowat alle inspanningen die banken zich getroosten zijn gericht op een vertraging van het werkritme, waarbij weken van 100 uur niet langer de regel, maar de uitzondering zijn geworden. Er is aandacht voor het familiale leven, millennials moeten voor middernacht het kantoor verlaten en Citigroup biedt de mogelijkheid tot een jaar vrijwilligerswerk met behoud van 60% van het loon.

Deze nieuwe aanpak werpt stilaan zijn vruchten af. Goldman Sachs mocht dit jaar 250.000 cv’s van kandidaten ontvangen. 40% meer dan een jaar geleden. 

Google kopiëren

Die cijfers tonen aan dat de dreiging van een potentiële braindrain voor de sector mogelijk werd overdreven, onder meer dankzij de personeelsvriendelijke maatregelen die werden genomen.

Rekruteerders merken op dat het investeringsbankieren als carrière opnieuw aan populariteit heeft gewonnen. Dat is volgens een aantal waarnemers onder meer het gevolg van inspanningen die worden gedaan om een aantrekkelijker werkaanbod samen te stellen.”

“Daarbij wordt vaak inspiratie opgedaan bij grote technologiebedrijven zoals Google, waarbij allerlei materiële voordelen en flexibele arbeidsvoorwaarden worden voorzien en naar een positievere werkcultuur wordt gestreefd.”

infografiek Hoe kunnen bedrijven zich van de loyauteit van toekomstige leiders verzekeren? De 2016 Deloitte Millennial Survey

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20