VS hebben nu grotere oliereserves dan Saoedi-Arabië en Rusland

De Verenigde Staten hebben voor het eerst in de geschiedenis grotere oliereserves dan Saoedi-Arabië en Rusland. Dat blijkt uit een studie van het Noorse Rystad Energy, die bestaande en nog te exploreren olievelden in kaart brengt.
In totaal zouden de VS nog 264 miljard vaten olie herbergen. Dat zijn er meer dan de Saoedi’s (212 miljard) en de Russen (212 miljard). Drie jaar geleden lagen de VS nog achter bij de Saoedi’s, de Russen en ook Canada.

De Noren analyseerden op drie jaar tijd 60.000 olievelden wereldwijd. In totaal bevat de aarde nog 2.100 miljard vaten olie of 70 keer de huidige productie van 30 miljard vaten per jaar.

Schalie-olie

Meer dan de helft van de Amerikaanse oliereserves bestaan uit onconventionele schalie-olie, blijkt uit het rapport. 

Schalie-olie wordt net als schaliegas gewonnen door middel van fracking. Die techniek heeft de Amerikaanse olie- en gasproductie doen pieken, maar is zeer controversieel, zowel in de VS als in Europa.

De olie en het gas worden gewonnen met methodes die volgens tegenstanders milieuonvriendelijk zijn, via een techniek waarbij een mengsel van water en chemicaliën onder hoge druk de ondergrond wordt ingespoten.
De staat Texas is Amerikaans koploper en zit op een reserve van meer dan 60 miljard vaten, of bijna 1 op elke 4 vaten die het land rijk is.

BP Statistical Review

De Noorse studie is een uitschieter, want ander studie, waaronder het gerenommeerde BP Statistical Review dat gebaseerd is op cijfers van de landen zelf, plaatst de VS achter landen als Saoedi Arabië, Rusland, Canada, Irak, Venezuela en Koeweit.

De Amerikaanse schalie-olierevolutie was een van de beslissende factoren in de recente daling van de olieprijs. Noteerde die 24 maanden geleden nog rond de 115 dollar per vat, dan daalde die eerder dit jaar tot 30 dollar, alvorens te herstellen tot iets onder 50 dollar.

Screenshot 2016-07-05 00.45.11

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20