10 zaken die u niet wist over Noord-Korea

? Naar schatting 200.000 van de circa 24 miljoen Noord-Koreanen verblijven in strafkampen. De Noord-Koreaanse overheid ontkent overigens het bestaan van zulke kampen.

? Het Noord-Koreaanse bbp pro capita ligt 17 keer lager dan dat van Zuid-Korea.

? 22-jarige Noord-Koreanen zijn door chronische ondervoeding gemiddeld 6 cm kleiner dan hun Zuid-Koreaanse leeftijdsgenoten.

? Volgens het wereldvoedselprogramma PAM zou ook vandaag nog een kwart van de bevolking – zo’n zes miljoen Noord-Koreanen – honger lijden.

? De kloof tussen de stad en het platteland is enorm: in de hoofdstad Pyongyang zou 20% van de kinderen onder vijf jaar ondervoed zijn; op het platteland zijn er dat dubbel zo veel.

? Het Noord-Koreaanse leger besliste daarom recent om de minimumlengte voor soldaten te verlagen naar 142 centimeter, vergeleken met 145 centimeter vroeger.

? Alle gezonde Noord-Koreanen moeten vanaf de leeftijd van 16 jaar op zijn minst 10 jaar in het leger dienen. Voor vrouwen gaat het om een minder lange periode.

? Met 1,2 miljoen soldaten en ruim 5 miljoen paramilitairen en reservetroepen heeft Noord-Korea het op drie na grootste leger ter wereld in termen van manschappen. Op een totale bevolking van circa 24 miljoen, is 5% van de bevolking in dienst van defensie. Hierdoor heeft het land de grootste verhouding militairen/inwoners ter wereld.

? Het aantal gewone Noord-Koreanen met een internetverbinding is 0, want enkel een paar dozijn families – die rechtstreekse banden met “de Grote Leider” Kim Jong-un hebben-  zou wel toegang hebben tot het echte internet. Wel heeft het land naar verluidt 1.000 hackers in dienst, die netwerken in andere landen aanvallen.

? Burgers mogen niet vrij rondreizen in het land. Ook buitenlanders mogen niet vrij rondreizen; toeristen zijn verplicht de gehele reis twee officiële gidsen bij zich te hebben.

Lees hier: 10 managementlessen van Kim Jong-il