Miami: 10 zaken die u moet weten over ‘de hoofdstad van Zuid-Amerika’

1. In geen enkele stad ter wereld wonen meer mensen van vreemde origine dan in Miami

In geen enkele stad ter wereld wonen meer mensen van vreemde origine dan in Miami. 59% van de 5,5 miljoen mensen die in Miami wonen zijn elders geboren (op de tweede plaats staat het Canadese Toronto met 50%). De voertaal is in driekwart van de gezinnen Spaans, eerder dan Engels. Dat mag niet verwonderen, vermits 34,4% van de inwoners van Cubaanse afkomst is, 7,2% zijn Nicaraguanen, 5,8% Hondurezen en 2,4% Dominicanen. Nog eens 8,7% komt uit Zuid-Amerika, waarvan 5% uit Colombia. Niet voor niets wordt Miami dus ‘de hoofdstad van Zuid Amerika’ genoemd. (Bron: Wikipedia)

2. De grootste verzameling Art Deco architectuur ter wereld staat in Miami

De grootste verzameling Art Deco architectuur ter wereld staat in Miami. Miami Beach telt in totaal meer dan 800 Art Deco gebouwen. Het gros daarvan werd gebouwd tussen 1920 en 1940 en is geconcentreerd rond de drie parallelle lanen Ocean Drive, Collins Avenue en Washington Avenue, tussen de 6de en 23ste straat. Zowat alle gebouwen zijn gerestoreerd en in hun oorspronkelijke pastelkleur geschilderd.

 3. 90% van de nieuwe appartementen in de stad wordt door buitenlanders gekocht

Uit een recente studie van de Miami Downtown Development Authority blijkt dat 90% van de vraag naar nieuwe appartementen in de wijken Brickell (financial district), Downtown en Edgewater – een lap grond van zes kilometer lang tegenover de baai van Miami Beach – van buitenlanders komt. Meer dan zes op tien onder hen zijn Zuid-Amerikanen en slechts één op elke tien appartementen wordt als hoofdverblijfplaats gebruikt.

 4. Wall Street van het Zuiden

70 investerings- en hefboomfondsen zijn ondertussen in Miami gevestigd, wat de stad ook de naam ‘Wall Street van het Zuiden’ heeft opgeleverd. Uiteraard helpt ook het feit dat Florida geen inkomens-, noch vermogensbelasting heeft. 14% van de wagens die hier worden verkocht zijn luxewagens, vergeleken met 11% in New York.

5. Toenemende inkomensongelijkheid

Deze influx van voornamelijk buitenlands kapitaal heeft ook in deze stad de inkomensongelijkheid doen toenemen. Miami is niet de poort tot Zuid-Amerika, het is in vele opzichten Zuid-Amerika: 70% van de gezinnen doen het met een inkomen van minder dan 25.000 dollar per jaar. De Gini-coëfficiënt -die inkomensongelijkheid meet- is hoger dan in Buenos Aires, Rio de Janeiro en gelijk aan die van Mexico City. In de VS doen enkel Atlanta en New Orleans nog slechter. Toch rangschikt de stad in het 2014 Wealth Report  van vastgoedconsultant Knight Frank LLP  op plaats 7 in het lijstje ‘steden die grootverdieners belangrijk achten’. De stad rangschikt zelfs boven Dubai, Parijs en Beijing.

6. De stijging van de zeespiegel dreigt snel dramatische gevolgen te hebben voor Miami

De stijging van de zeespiegel dreigt snel dramatische gevolgen te hebben voor Miami. Het rioleringssyteem kan het zoute zeewater dat eens per maand de stad doet onderlopen niet langer aan. Het overstromingscontrolesysteem van de stad is ondertussen 60 jaar oud en werd ontworpen voor een stad van 2 miljoen inwoners. Vandaag wonen er bijna drie keer zo veel. Komt daarbij dat volgens een studie van CoreLogic bij een volgende orkaan zo’n 103 miljard dollar aan vastgoed vernield kan worden – enkel in New York ligt de mogelijke schade nog hoger.

7. De haven van Miami is de grootste cruiseschiphaven ter wereld

De haven van Miami is de grootste cruiseschiphaven ter wereld. Niet minder dan 4 miljoen cruisepassagiers bezochten in 2013 de stad. Dat is bijna een derde van alle toeristen die elk jaar de stad bezoeken.

8. ‘Wreckreational Diving Capital of the World’

Miami is een belangrijk centrum voor diepzeeduikers. In die mate dat de stad zelfs de titel ‘Wreckreational Diving Capital of the World’ draagt. Op meer dan 50 plaatsen vlakbij de kustlijn werden schepen, olieplatformen, legertanks en zelfs een Boeing 727 in zee gedropt om zo artificiële riffen aan te maken.

9. Miami ligt op amper 360 km van de Cubaanse hoofdstad La Havana

Miami ligt dichter bij de hoofdstad van de Bahamas (Nassau) en Cuba (Havana) dan bij Tallahassee, de hoofdstad van de staat Florida.

10. ‘Schoonste’ stad van Amerika

Miami is een van de weinige Amerikaanse steden die failliet ging. Dat gebeurde in 2001. Maar daarna beleefde de stad een ware revival. In 2008 noemde Forbes magazine Miami ‘de schoonste stad van Amerika’, vanwege de kwaliteit van de lucht, de overvloed aan parken (meer dan 800), de kwaliteit van het drinkwater, de propere straten en een alomvattend recyclageprogramma. In 2012 rangschikte de Zwitserse zakenbank UBS Miami als de op één na rijkste stad van de VS en de op zes na rijkste stad ter wereld inzake individuele koopkracht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20