10 wereldvermaarde gerechten die allesbehalve Amerikaans lijken, maar het wel zijn

Italiaanse immigranten lagen aan het begin van de 19de eeuw aan de basis van een Amerikaanse eetrevolutie. Ze bepaalden niet enkel wat de Amerikanen aten; ze veranderden ook de manier waarop werd gegeten. Twee Italiaanse Zwitsers, Giovanni en Pietro Del-Monico, openden in 1827 een eerste patisserie in het New Yorkse Battery-district. Ze gebruikten daarvoor een Frans woord: restaurant. Delmonico’s (foto) werd al gauw een keten van verschillende restaurants en was zo succesvol dat hij snel navolging kreeg. In 1870 waren er in New York City alleen al zo’n 5.000 restaurants. Enkele daarvan konden kwalitatief gemakkelijk de vergelijking met Europese restaurants doorstaan.

Voor vele van deze immigranten was hun eetgelegenheid een manier om een attractieve stempel te drukken op de Nieuwe Wereld. Trattorie – familiezaken – werden een vertrouwd beeld op zowat elke straathoek in de grote Amerikaanse steden. De eigenaars introduceerden graag nieuwe gerechten, waarvan vele roemloos ten onder zouden gaan, maar waarvan er een paar zouden blijven. Vele Italiaanse gerechten zijn dan ook uitgevonden in New York. Een Italiaan kon midden vorige eeuw een menukaart bekijken in een Italiaans restaurant in Chicago zonder één enkel gerecht te herkennen.

De Amerikaanse schrijver Bill Bryson somt in zijn boek Made in America een aantal gerechten op. Ze werden in Amerika uitgevonden, maar worden door het gros van de wereldbevolking aan een ander land toegewezen.

Tien Amerikaanse gerechten met een vreemde naam

  • Chop-sueyeen gerecht dat erg Chinees aandoet (het betekent ‘allerlei’ in het Kantonees). Het zag op het einde van de 19de eeuw het licht. Niet in China, maar in San Francisco.
  • De wereldvermaarde fortune cookies of gelukskoekjes worden op het einde van elke maaltijd geserveerd in Chinese restaurants. Ze zijn niet in China uitgevonden, maar in Los Angeles.
  • Chicken Tetrazzini – kip in een roomsaus op spaghetti – is een gerecht genoemd naar de Italiaanse sopraan Luisa Tetrazzini. Het werd uitgevonden in New York.
  • Ceasar’s Salad wordt toegeschreven aan de Italiaanse restaurateur Caesar Cardini. Die zou de sla hebben geprepareerd op basis van overschotjes om een aantal late gasten nog iets te eten aan te bieden. Hij woonde in Tijuana, een Mexicaans dorp dat grenst aan de Californische grens.
  • Fettucini primavera ontstond in de keuken van het Le Cirque-restaurant in New York.
  • De koude groentesoep Vichysoisse werd in 1910 voor het eerst opgediend in het Ritz-Carlton hotel van New York, niet van Parijs.
  • Chili con carnehet bekende bonengerecht, was in Spanje totaal onbekend. Tot het in Amerika werd geserveerd.
  • Het noedelgerecht Chow mein werd voor het eerst geserveerd in 1880, in New York’s Chinatown.
  • De oorsprong van de wereldvermaarde hamburger wordt vaak gesitueerd in de Duitse stad Hamburg. Ware het niet dat in die stad geen enkele traditie van zulk gerecht bestond. De uitvinding van de hamburger wordt dan ook geclaimd door inwoners van Seymour (in de staat Wisconsin) en Hamburg (in de staat New York). Beide zeggen de eerste hamburger te hebben geserveerd in 1885. Een claim die twijfelachtig lijkt omdat de Hamburg Steak in 1836 al opduikt op de menukaart van het voornoemde Delmonico’s restaurant.
  • Ook het traditionele ijskreemhoorntje is een Amerikaanse uitvinding, die populair werd tijdens de wereldtentoonstelling van Saint Louis in 1904. Het patent werd in 1894 al geregistreerd door de Italiaanse Amerikaan Italo Marchiony.

Lees ook:

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.