10% van de globale digitale fraude ontstaat in één land

India drijft zijn digitale vaardigheid steeds verder op. Dit fenomeen creëert voor de digitale adverteerders echter ook een aantal problemen. Dat blijkt uit een studie van het marktonderzoeksbureau TechArc. De onderzoekers moesten immers vaststellen dat het land onder een last van 1,63 miljard dollar aan digitale fraude gebukt ging. Daarmee had het land een aandeel van bijna 9 procent in de wereldwijde schade die van deze malafide praktijk het gevolg is.

Het bedrog laat deze malafide partijen volgens TechArc onder meer toe de impact van campagnes op te blazen. Ook kunnen bij adverteerders onterechte kosten in rekening worden gebracht.

Mobiel

“De impact van digitale reclamefraude gaat veel verder dan de ondermijning van het rendement van de marketing-uitgaven van de adverteerder,” zegt Faisal Kawoosa, hoofdanalist van TechArc. “De bedrieglijke acties kunnen de merkwaarde, de relevantie en de marktpositionering van het merk in het gedrang brengen. De Indiase digitale handel is voor deze reclamefraude een groot doelwit.”

“Daarbij blijkt dat de betrokkenheid en het vasthouden van klanten op een website vaak is opgeblazen. In nieuwere domeinen – zoals bankieren, entertainment, gaming en farma – mikt men vooral op een overschatting van het bereikte publiek.”

Mobiele applicaties leveren de grootste bijdrage aan digitale advertentiefraude. Hun activiteiten vertegenwoordigden twee jaar geleden 85 procent van de totale schade die de digitale reclame in India moest incasseren. Twee jaar geleden slaagde mobiele reclamefraude erin bij Indiase marketeers 350 miljoen dollar buit te maken.

“Dat betekent echter niet dat websites volledig veilig zijn.” waarschuwt TechArc. “Webplatforms zijn vaak gevoeliger voor fraude. Dat komt vooral omdat de digitale teams zich sterk toespitsen op de beveiliging van de applicaties. Daardoor blijft het webplatform grotendeels onbeschermd. Onder meer valse leads en het misbruik van zoekwoorden is specifiek aan websites gekoppeld.”

“Naarmate videoreclame steeds meer bijval geniet, krijgt ook deze sector steeds vaker met fraude te maken,” zeggen de onderzoekers nog. “Dat heeft vooral te maken met een gebrek aan standaardnormen. We zijn het nog steeds niet eens over de definities die onder meer voor views moeten worden geformuleerd. Sommigen spreken over twee seconden, anderen maken gewag van tien seconden. Net zoals voor televisie en print, moeten we ook voor digitale video een standaardnorm vinden.”

Mobilisatie

“Adverteerders in India hebben hun uitgaven al in grote mate naar digitale activiteiten overgeheveld,” benadrukt TechArc. “Twee jaar geleden vertegenwoordigden deze digitale sector ongeveer 17 procent van het totale reclamebudget. Dat niveau zal naar verwachting volgend jaar oplopen tot 22 procent.”

“Naarmate de sector groeit, neemt echter ook de dreiging van advertentiefraude toe. De fraude in de digitale sfeer zal dit jaar naar verwachting een stijging met 23 procent kennen. Die grotere schade kan worden toegeschreven aan de verfijnde technieken die door de oplichters worden gehanteerd en die ook hogere uitbetalingen opleveren.”

“Men kan bij de bedrijven nu echter ook een duidelijke mobilisatie optekenen,” zeggen de onderzoekers. “Merken proberen ongeschikte websites op een zwarte lijst te plaatsen. Andere partijen werken alleen nog met een kleine groep geselecteerde platforms.”

“Bedrijven die over een oplossing voor reclamefraude beschikken, zijn beter uitgerust om een ​​hoger niveau van klantbetrokkenheid te genereren. Zij hebben immers een superieure capaciteit om misbruik te achterhalen en te elimineren. Op die manier krijgen hun consumenten alleen de meest relevante onderwerpen aangeboden.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20