10 schokkende feiten over het verschil tussen blank en zwart Amerika

Amerika werd de voorbije dagen opgeschrikt door zware rellen in het stadje Ferguson in de staat Missouri. De rellen begonnen toen een blanke politieman een ongewapende zwarte jongere van dichtbij doodschoot. De zwarte gemeenschap in Ferguson, nabij de stad St.-Louis, zag in de fatale schietpartij een racistische daad van de politie. De autoriteiten zagen geen andere oplossing dan de avondklok in te stellen en de noodtoestand uit te roepen.

Ondanks dat de VS vandaag in het Witte Huis de eerste zwarte president uit de geschiedenis hebben zitten, laaien raciale spanningen uit het verleden opnieuw op.

The Economic Collapse Blog verzamelde 10 schokkende feiten over het verschil tussen blank en zwart Amerika:

  1. De werkloosheidsgraad onder zwarte Amerikanen is al decennialang meer dan dubbel zo hoog als de werkloosheidsgraad bij blanke Amerikanen. In juli 2014 was de officiële werkloosheidsgraad onder blanke Amerikanen 5,3 procent, terwijl 11,4 procent van de zwarte Amerikanen werkloos was.
  2. Een recente studie vermeldt dat de ‘ondertewerkstellingsgraad’ onder Amerikanen van Afrikaanse afkomst 20,5 procent is. Voor blanke Amerikanen is die amper 11,8 procent.
  3. Een onderzoek gepubliceerd in 2012 stelt dat een gemiddeld blank huishouden 22-maal rijker is dan een gemiddeld zwart huishouden.
  4. Afro-Amerikaanse huishoudens vormen amper 13 procent van de bevolking, maar ze krijgen meer dan 26 procent van de voedselbonnen.
  5. Een studie ontdekte dat 82 procent van blanke studenten een middelbare schooldiploma heeft, ten opzichte van slechts 63,5 procent van de zwarte studenten.
  6. Pew Research vond dat de inkomenskloof tussen blanke en zwarte Amerikanen sinds het eind van de jaren ’60 steeds verder gegroeid is.
  7. In de Verenigde Staten leeft 12 procent van de blanke kinderen in gebieden van geconcentreerde armoede, tegen 45 procent zwarte kinderen.
  8. Volgens het U.S. Census Bureau leeft 19,9 procent van de blanke kinderen in een eenoudergezin. Onder de zwarte bevolking loopt dat percentage op tot een schokkende 52,1 procent.
  9. Sinds 1960 is het percentage van gehuwde blanke volwassenen gedaald van 74 procent naar 55 procent. De daling is nog dramatischer onder zwarte volwassenen, waar dat percentage in dezelfde tijdspanne is gezakt van 61 procent naar 31 procent.
  10. In Amerikaanse gevangenissen zitten zesmaal meer zwarten dan blanken.
Meer