Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

10 schokkende feiten over het verschil tussen blank en zwart Amerika

Logo Business AM
Business

21/08/2014 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Amerika werd de voorbije dagen opgeschrikt door zware rellen in het stadje Ferguson in de staat Missouri. De rellen begonnen toen een blanke politieman een ongewapende zwarte jongere van dichtbij doodschoot. De zwarte gemeenschap in Ferguson, nabij de stad St.-Louis, zag in de fatale schietpartij een racistische daad van de politie. De autoriteiten zagen geen andere oplossing dan de avondklok in te stellen en de noodtoestand uit te roepen.

Ondanks dat de VS vandaag in het Witte Huis de eerste zwarte president uit de geschiedenis hebben zitten, laaien raciale spanningen uit het verleden opnieuw op.

The Economic Collapse Blog verzamelde 10 schokkende feiten over het verschil tussen blank en zwart Amerika:

  1. De werkloosheidsgraad onder zwarte Amerikanen is al decennialang meer dan dubbel zo hoog als de werkloosheidsgraad bij blanke Amerikanen. In juli 2014 was de officiële werkloosheidsgraad onder blanke Amerikanen 5,3 procent, terwijl 11,4 procent van de zwarte Amerikanen werkloos was.
  2. Een recente studie vermeldt dat de ‘ondertewerkstellingsgraad’ onder Amerikanen van Afrikaanse afkomst 20,5 procent is. Voor blanke Amerikanen is die amper 11,8 procent.
  3. Een onderzoek gepubliceerd in 2012 stelt dat een gemiddeld blank huishouden 22-maal rijker is dan een gemiddeld zwart huishouden.
  4. Afro-Amerikaanse huishoudens vormen amper 13 procent van de bevolking, maar ze krijgen meer dan 26 procent van de voedselbonnen.
  5. Een studie ontdekte dat 82 procent van blanke studenten een middelbare schooldiploma heeft, ten opzichte van slechts 63,5 procent van de zwarte studenten.
  6. Pew Research vond dat de inkomenskloof tussen blanke en zwarte Amerikanen sinds het eind van de jaren ’60 steeds verder gegroeid is.
  7. In de Verenigde Staten leeft 12 procent van de blanke kinderen in gebieden van geconcentreerde armoede, tegen 45 procent zwarte kinderen.
  8. Volgens het U.S. Census Bureau leeft 19,9 procent van de blanke kinderen in een eenoudergezin. Onder de zwarte bevolking loopt dat percentage op tot een schokkende 52,1 procent.
  9. Sinds 1960 is het percentage van gehuwde blanke volwassenen gedaald van 74 procent naar 55 procent. De daling is nog dramatischer onder zwarte volwassenen, waar dat percentage in dezelfde tijdspanne is gezakt van 61 procent naar 31 procent.
  10. In Amerikaanse gevangenissen zitten zesmaal meer zwarten dan blanken.

Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks