10 kenmerken van mensen die geen schulden hebben

1. Aandacht voor detail. Mensen zonder schulden volgen hun persoonlijke financiën op de voet. Ze vergeten geen deadlines of rekeningen omdat ze al hun afschriften, rekeningen en uitgaven regelmatig controleren.


2. Kennis van zaken.
Misschien hebben ze een boekhouder, maar zelfs dan nog kijken ze de financiële informatie die ze doorsturen eerst zelf na. Financiële gezondheid vereist kennis van zaken.


3. Spaarzaamheid.
Wat je financiële situatie ook is, je kan die onmiddellijk verbeteren door een groter deel van je inkomen onmiddellijk opzij te zetten en met minder rond te komen. Schuldenvrije mensen geven altijd minder uit dan ze verdienen.


4. Langetermijnperspectief.
Individuen zonder schulden hebben hun focus verlegd van onmiddellijke behoeftebevrediging naar financiële doelstellingen op de lange termijn. Dat betekent niet dat ze geen leuke dingen kunnen doen, enkel dat ze daar eerst voor sparen.


5. Bereidheid om hulp te vragen.
Als je in de problemen zit, durf dan om een gunstigere interest of eenmalig uitstel van betaling te vragen. Als iemand die je kent het financieel uitstekend doet, durf dan ook vragen hoe hij of zij dat voor elkaar gespeeld heeft.


6. (Nogmaals) spaarzaamheid.
Een spaarrekening is iets om van af te blijven en elke maand geld op te zetten. Mensen zonder schulden weten dat dit tot financiële vrijheid in de toekomst leidt.


7. Doelgerichtheid.
Het is gemakkelijker om te sparen en jezelf dingen te ontzeggen als je weet wat je er voor in de plaats krijgt. Werk dus naar specifieke doelstellingen toe. Jongeren voor wie iets als een comfortabel pensioen te ver in de toekomst ligt, kunnen denken dan aan de leuke dingen (zoals reizen) die ze dan zullen kunnen doen om dat doel specifieker te maken.


8. Mogelijkheid om nee te zeggen.
De hele week door regent het voorstellen van vrienden, familie en collega’s om kleine kosten te maken op restaurant, in de cocktailbar of op andere leuke, maar dure plaatsen. Op zulke verleidelijke voorstellen (soms) nee zeggen of ze vervangen door goedkopere alternatieven, spaart op maandbasis veel geld uit.


9. Kennis van de waarde van geld.
Een goede tip is meer met cash betalen. Cash geld in je handen hebben en het fysiek uitgeven geeft een heel ander gevoel als gewoon met je kaart betalen.


10. Voorkeur voor ervaringen.
Mensen zonder schulden zijn niet op materiële bezittingen gefocust, maar op ervaringen en sociale relaties. Ook dat kan geld kosten, maar op zijn minst maken zulke uitgaven je gelukkiger. (Business Insider)

Meer