10 kenmerken van een efficiënte leugenaar

Liegen zit in onze genen en terecht. Het kunnen manipuleren van de verwachtingen van onze medemens is een sleutelkenmerk van de sociale dieren die we allen zijn. Een studie van de universiteit van Massachussetts uit 1999 gaf aan dat de populairste kinderen op school die kinderen waren die het best konden liegen.

10 tips en trucs op rij voor de efficiënte leugenaar:

1. Lieg zo weinig mogelijk

Maar als je het doet, doe het dan goed, want gevangenissen zitten vol slechte leugenaars. Lieg ook enkel wanneer je er daadwerkelijk iets mee kan winnen. Pathologische leugenaars raken in hun eigen leugens verstrikt, terwijl experts hun leugens opsparen om iets te bereiken dat ze echt willen.

2. Doe je huiswerk

Wacht niet met een leugen te verzinnen tot je in de problemen komt. Doe het ruim op voorhand. Leugenaars vallen meestal door de mand bij de eerste ondervraging. Wees dus voorbereid.

3. Pas de waarheid slechts lichtjes aan

De leugens die het moeilijkst te ontmaskeren zijn, zijn degene die het dichtst bij de waarheid liggen. Ze houden het liegen ook simpel.

4. Ken je slachtoffers

Goede leugenaars zijn meestal goede communicators: ze weten hoe ze in het hoofd van hun slachtoffer moeten raken. Empathie is de sleutel om te vermijden zaken te zeggen die argwaan zullen wekken.

5. De feiten moeten kloppen

Succesvol liegen is een zware job. Rechtlijnigheid in je leugen en de details zijn minstens even belangrijk als de leugen zelf. Verschillende informatie geven aan verschillende mensen is dodelijk.

6. Behoud je focus

Ik ontmasker leugenaars vaak doordat ze niet echt verontwaardigd reageren wanneer ik ze er van beschuldig te liegen, zegt politieman  John Yarbrough, die gespecialiseerd is in moordzaken. Wees niet bevreesd om over de leugen uit te wijden. Wie snel van onderwerp wil veranderen, maakt zich verdacht. Goede leugenaars tonen geen berouw; ze houden van hun leugen.

7. Lichaamstaal

Getrainde leugenaars breken zelden in zweet uit, maar de minder goede leugenaars onder ons gedragen zich zenuwachtig. Vier kenmerken: de ogen verplaatsen zich in snel tempo, een hogere stem, zweten en onregelmatig ademen. Niet doen, dus.

8. Manipuleer

Denk aan de scène in de film Basic Instinct, waarbij actrice Sharon Stone haar benen verplaatst om de ondervragers af te leiden van haar verhaal eens ze in het nauw dreigt te worden gedreven.

9. Ga in de tegenaanval

Een techniek die vaak wordt gebruikt door politici. Wanneer ze in het nauw worden gedreven, gaan ze aggressief reageren en trachten ze van onderwerp te veranderen.

10. Negociëer

Wie betrapt wordt kan alsnog aan het ergste ontsnappen door de verantwoordelijkheid voor de leugen te verdoezelen, te verzachten of bij iemand anders te leggen.