10 jaar na de crisis: markt voor privéjets zit weer in de lift

De fabrikanten en operatoren van privéjets zijn na de financiële crisis bijna tien jaar door een dalperiode gegaan, maar lijken nu op een herstel te kunnen rekenen. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse vliegtuigmakelaar Jetcraft.

Tien jaar geleden werden wereldwijd 1.154 privéjets verkocht. Daarmee bereikte de sector een absolute piekverkoop. De financiële crisis deed daarop de vraag echter snel terugvallen.

Door de voorzichtige houding van de ondernemingen en de focus op kostenbesparingen bleef een echte heropleving ook langere tijd uit. Nu kan volgens Chad Anderson, president van Jetcraft, echter een heropleving worden opgetekend.

Positieve signalen

“Alle factoren wijzen plots in de goede richting,” zegt Chad Anderson tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. “In de bedrijfswereld worden opnieuw sterke winsten gemeld. Bovendien kan in Europa een sterk economische herstel worden opgemerkt.”

“Maar ook de fiscale hervorming in de Verenigde Staten heeft een gunstige impact gehad op de vraag. Bovendien maakt de goedkopere dollar vliegtuigen van Amerikaanse makelij tevens interessanter voor buitenlandse kopers.”

Gedurende lange tijd werden ongeveer zeshonderd vliegtuigen per jaar verkocht, maar er is volgens Jetcraft een duidelijke stijging merkbaar. Tegen eind dit decennium wordt een jaarlijkse verkoop van achthonderd exemplaren verwacht.

De cijfers van Jetcraft worden door de fabrikanten bevestigd. General Dynamics, fabrikant van de Gulfstream, maakte eerder al gewag van een topjaar voor de verkoop. Ook de Franse groep Dassault Aviation zegt dat de omzet de oorspronkelijke verwachtingen heeft overtroffen. Eenzelfde verhaal wordt gehoord bij Textron, eigenaar van vliegtuigbouwer Cessna.

Tweedehands

Volgens Mark Briffa, chief executive van de Britse makelaar Air Partner, kan worden opgemerkt dat bedrijven opnieuw vaker gebruik maken van vliegtuigen – in eigendom of huur – om hun medewerkers tussen verschillende vestigingen te laten pendelen. De opdrachten voor Air Partner zouden vorig jaar met 36 procent zijn gestegen.

TAG Farnborough Airport in de buurt van Londen, één van de grootste centra voor privéjets in Europa, zegt het drukste jaar in een decennium achter de rug te hebben.

Er wordt aan toegevoegd dat ook het lopende jaar goede vooruitzichten laat blijken. De activiteiten op de Britse luchthaven lagen tijdens de maand januari bijna 18 procent hoger dan één jaar voordien.

De Wall Street Journal merkt nog op dat ook de occasiemarkt is gekrompen, waardoor meer ruimte voor de aankoop van nieuwe vliegtuigen wordt gecreëerd. Een aantal bedrijven is immers teruggekomen op eerdere plannen om hun privéjets te verkopen.

Het voorbije jaar stond nog 11 procent van alle bedrijfsvliegtuigen te koop, tegenover 16 procent op het einde van het voorbije decennium.

Meer