Wie de Duitse pers volgt, kan niet weg van de indruk dat Duitsland in een diepe psychologische recessie zit. Maar de cijfers tonen ook aan dat Duitsland een zeer slecht economisch parcours aan het rijden is. Hier alvast 10 cijfers die even doen schrikken.
1. Economische groei landt op -0.3% in 2023
“Alle schaffen wachstum, wir nicht” schreef Der Spiegel recent op zijn voorpagina. In 2023 zal Spanje groeien met 2.5%, de Verenigde Staten met 1.8%, Japan met 1.4%. Zelfs Frankrijk met 0.8% en godbetert Italië verslaan de Duitse kolos met een groei van 1.1%
2. Duitse automakers verkopen slechts 7% elektrische wagens
De trots van de Duitse industrie zit in diepe problemen. Terwijl Tesla meer waard is dan de 3 grote autobouwers samen, BMW, Volkswagen en Mercedes, en 100% elektrische wagens aflevert, produceren de 3 grote Duitse merken nog voornamelijk benzine en dieselwagens. Mercedes bracht in 2022 zo’n 2 miljoen wagens op de markt waarvan slechts 7% voldoen aan de norm van nul-uitstoot. Idem voor Volkswagen. Dit is een gigantisch probleem want in 2035 mogen in de Europese Unie geen wagens die CO2 produceren aan de man worden gebracht.
3. Ruim 62% van de Duitsers geloven niet dat de Duitse auto-industrie het zal redden
Uit een recente peiling van het nieuwsmagazine Der Spiegel blijkt dat zelfs de Duitsers zelf niet geloven dat de Duitse auto-industrie het zal redden. Bij aanhangers van de extreemrechtse partij AfD is dat zelfs 76%.
4. Zo’n 1 miljoen migranten verlaten Duitsland elk jaar
De Duitse industrie heeft een enorm tekort aan gekwalificeerde medewerkers die de transformatie naar een digitale groene economie moeten waarmaken. Het is echter heel opvallend dat Duitsland helemaal niet zo aantrekkelijk is voor veel migranten en dat er velen het land terug verlaten. Slechts 5% die wel blijven hebben een kwalificatie, terwijl dit voor landen als Canada en Nieuw-Zeeland tegen de 50% ligt.
5. De transitie naar e-autos zal leiden tot 275.000 minder arbeidsplaatsen.
De Europese Unie heeft berekend dat de Duitse autobouwers en de toeleveringsbedrijven 275.000 minder arbeiders nodig zullen hebben. Opvallend: In een wagen met verbrandingsmotor zitten 1.000 onderdelen terwijl er in een elektrische wagen slechts 200 onderdelen zitten.
6. De directe investeringen in Duitsland crashten met 50.6%
De directe investeringen in Duitsland crashten met 50.6%. Duitsland is voor heel wat buitenlandse multinationals, die tussen 2022 en 2021 meer dan de helft minder investeerden, geen nirvana meer. “De de-industrialisering heeft zich in gang gezet” volgens Matthias Zachert, de bestuursvoorzitter van het chemieconcern Lanxess.
7. Stroom is in Duitsland 250% duurder dan in Frankrijk
De Duitse industrie, die helemaal niet energiezuinig is door de jarenlange verslaving aan Russisch gas en olie, betaalt vandaag 26.62 eurocent per kWh. De Fransen betalen 10.15 eurocent per kWh. De Noren 7.97 eurocent. Ook de Spaanse economie betaalt nog minder, met name 24.75 cent per kWh.
8. In 2022 gingen 262.000 Duitsers met vervroegd pensioen
De Duitse economie heeft zo al een tekort aan gekwalificeerd personeel, dat zij geen behoefte had aan een wet uit 2014, die toelaat aan Duitsers die 63 worden om vervroegd op pensioen te gaan.
9. Een nieuwe firma oprichten kost 120 dagen
Dit is misschien wel het meest hallucinante voorbeeld van alle en het geeft aan in welke mate de Duitse bureaucratie de economie versmacht. Zelfs de zogenaamde sclerotische overheid van Griekenland en Italië doen het in minder dan 40 dagen. Er zijn vandaag ontwikkelingslanden waar je in minder dan een uur gesteld bent. Bij ons in België ben je in 10 dagen al gesteld.
10. De Duitsers hebben de laagste digitale ontwikkeling van alle grote economieën
De Duitsers hebben de laagste digitale ontwikkeling van alle grote economieën. Terwijl Zuid-Korea volgens de dienstenindex van de Verenigde Naties een score haalt van 0.98 op 1, de Verenigde Staten 0.93 op 1, Frankrijk 0.88, Italië 0.87 en Spanje 0.86, bengelen de Duitsers achteraan met 0.79. Zelfs de Indiërs doen het net beter.