Groot-Brittannië telt nu meer dan 750.000 vastgoedmiljonairs. Dat zijn mensen die een vastgoedeigendom in hun bezit hebben waarvan de waarde 1 miljoen Britse pond (1,12 miljoen euro) overtreft. In Londen is zelfs 1 op elke 20 inwoners vastgoedmiljonair, want de Britse hoofdstad telt meer dan 430.000 eigendommen die op papier 1 miljoen pond kosten.
Ondanks een vertragende vastgoedmarkt is het aantal vastgoedmiljonairs over het kanaal sinds augustus 2016 met 23% gestegen tot 768.000.
Londen vs. de rest van Groot-Brittannië
Opmerkelijk is vooral de kloof tussen de Britse hoofdstad en de rest van het land. Zo is een op elke twintig Londenaars vastgoedmiljonair, terwijl dat in Wales voor amper 1 op 1.400 inwoners het geval is. Een en ander blijkt uit berekeningen van de website Zoopla, die wel geen rekening hield met nog niet afbetaalde hypotheken.
Vastgoed in Londen is traditioneel onbetaalbaar. In 2013 was de collectieve waarde van het vastgoed in Londens 10 sjiekste buurten 552 miljard Britse pond. Dat was exact de waarde van al het vastgoed in Wales, Schotland en Noord-Ierland gecombineerd. De helft van de huizen die in Londen worden gekocht, worden als investering en niet als woonplaats aangekocht.
Maar dat ook Londen heeft te lijden onder nieuwe belastingen en de Brexit moet ook blijken uit de jaarlijkse Global Wealth Migration Review van onderzoeksbureau New World Wealth. Ruim 5.000 HNWI’s (High Net Worth Individuals of mensen die 1 miljoen dollar of meer bezitten) verlieten vorig jaar de stad, terwijl er amper 1.000 toekwamen.
Voor Londen gaat het om een opmerkelijke ommekeer van een trend die de voorbije 30 jaar duizenden buitenlandse rijken juist naar de Britse hoofdstad bracht.
Vastgoedprijzen dalen al twee maanden op rij
Toch wordt vooropgesteld dat het aantal vastgoedmiljonairs over het Kanaal zal stabiliseren dan wel krimpen, indien de huidige trend in de vastgoedmarkt zich verder zet. In januari zakten de vastgoedprijzen voor de tweede maand op rij, nu de inkomens de gevolgen ondervinden van het na de Brexit gedaalde pond. Dat heeft de invoer van consumentenartikelen duurder gemaakt. Gezinnen wachten dus nu liever even af vooraleer zich op vastgoed te storten.
Een huis werd vorige maand gemiddeld 0,6% goedkoper, blijkt uit gegevens van Halifax, dat specialiseert in hypotheken. Eind 2017 was de gemiddelde prijs van vastgoed al met 0,8% gedaald.