1 op 4 Franse moslims steunt ‘ultra-conservatieve islam’

In Frankrijk zou één op vier moslims de sharia boven de seculiere wetgeving verkiezen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Institut Montaigne bij meer dan duizend Franse moslims.

Vooral bij de jongere bevolkingsgroep werd een voorkeur voor een islamitische wetgeving opgemerkt. De sterkste eisen bij de islam-bevolking blijken te bestaan uit halal voeding op school en het recht op het dragen van een hoofddoek voor de vrouw. “Een meerderheid van de Franse moslims accepteert de strikt seculiere wetten van het land,” zeggen de onderzoekers. “Bovendien kunnen de meeste respondenten ook aanvaarden dat in het openbaar leven een limiet mag worden gesteld aan het gebruik van religieuze symbolen.” “Toch vindt 60 procent van de ondervraagden dat meisjes de mogelijkheid zouden moeten krijgen om op school een hoofddoek te dragen. Ook steunt 24 procent het dragen van de boerka en niqab.” Het dragen van een hoofddoek op school is in Frankrijk verboden, net zoals de boerka en de niqab.

Buitenwijken

Volgens het Institut Montaigne kunnen de Franse moslims in drie categorieën worden ingedeeld. De eerste groep bestaat uit seculiere moslims. Deze populatie, die 46 procent van de totale moslim-bevolking vertegenwoordigt, wijst de islam niet af, maar toont zijn religieuze overtuiging hoofdzakelijk door de consumptie van halal voeding. Daarnaast is er een groep van 25 procent van gelovige moslims, die wel een grotere rol voor de religie op de werkvloer nastreven, maar de boerka en polygamie afwijzen en beperkingen op de religie in het openbaar domein accepteren. Tenslotte wordt echter gewezen op een reactionaire groep, die de islam gebruikt om te revolteren. Deze populatie telt vooral laaggeschoolde moslims met weinig kansen op de arbeidsmarkt. Deze groep situeert zich vooral in de buitenwijken van de grote steden. Ongeveer 50 procent van de moslim-jongeren zou tot die groep moeten worden gerekend. Bij veertigplussers daalt dat aandeel tot ongeveer 20 procent. (mah)