1 op de 3 jongeren praat dagelijks over geld

1 op de 3 jongeren praat dagelijks over geld
Tiener aan een bankautomaat – Getty Images

De financiële waakhond FSMA heeft naar aanleiding van de tiende verjaardag van De Week van het Geld 1.000 jongeren tussen 18 en 25 jaar bevraagd over hoe belangrijk geldzaken voor hen zijn. Uit die rondvraag blijkt onder meer dat nagenoeg alle jongeren over geld spreken. Een op de drie doet dat zelfs dagelijks.


Key takeaways

  • Maar liefst 96 procent van de jongeren (18 tot 25 jaar) praat over geld, leert een rondvraag van de FSMA.
  • Twee op drie jongeren (66%) knoopt met hun ouders een gesprek aan om financiële zaken te bespreken.
  • Iets meer dan de helft van de jonge Belgen zegt minstens enige financiële kennis te hebben.

In het nieuws: Geld is geen taboe bij jongeren, leert de rondvraag van de FSMA.

  • De meeste jongeren (81 %) vinden het interessant om over geld te praten.
  • Bijna alle jongeren van 18 tot 25 jaar (96 %) praten over geld, en een op de drie (34 %) doet dat zelfs dagelijks.
  • De onderwerpen die jongeren met elkaar bespreken variëren. 38 procent praat met vrienden en/of familie over hun loon. Bij 31 procent komt het zakgeld het meest aan bod in gesprekken en bij 25 procent gaan de geldgesprekken voornamelijk over de betaalmiddelen. Ook budgetbeheer is voor jongeren (24%) een belangrijk gespreksonderwerp.
    • Jongeren praten het minst over erven (6 %), schulden (8 %), pensioenen (8 %), lenen (10 %) en verzekeringen (11 %).

Gesprekken met ouders over geld

Zoom in: Voorts toont de rondvraag van de FSMA aan dat twee op drie jongeren (66%) met hun ouders over geld spreken. 58 procent knoopt ook een gesprek over geld aan met vrienden en 38 procent met andere familieleden.

  • De jongste groep jongeren (18-20 jaar) praat meer met de ouders over geld (70 %).
  • Ouders zijn niet alleen de favoriete gesprekspartners voor geldzaken, ze hebben ook de grootste invloed op de financiële beslissingen van jongeren. Naarmate ze ouder worden en behoefte hebben aan meer specifieke expertise, wordt meer met professionals, zoals bankier, beleggingsadviseur, en boekhouder, over geld gepraat. Dat is vooral het geval bij jongeren van 24-25 jaar.

Jongeren erkennen belang kennis geldzaken

Ook dit: Een aanzienlijk deel van de jongeren vindt van zichzelf dat ze weinig tot geen financiële kennis hebben.

  • 53 procent zegt minstens enige financiële kennis te hebben. 2 procent geeft aan uitgebreide kennis te hebben, 16 procent voldoende kennis en 36 procent enige kennis.
  • 35 procent van de jongeren zegt dan weer weinig kennis te hebben over financiën en 12 procent geeft aan helemaal geen kennis te hebben.
  • “De jongeren zeggen vooral kennis te hebben over alledaagse onderwerpen zoals zakgeld, betaalmiddelen, loon, levensduurte en budgetbeheer”, voegt de FSMA eraan toe. “Dat zijn ook de onderwerpen waarover ze het vaakst praten en op school het meest geleerd hebben.”
  • Jongeren vinden het hoe dan ook belangrijk dat geldzaken aan bod komen op school. Meer zelfs, velen vinden dat er te weinig les wordt gegeven over dat onderwerp. 27 procent zou bijvoorbeeld graag meer leren over cryptomunten. 26 procent zou graag meer les krijgen over budgetbeheer en nog eens 26 procent over belastingen. Een op de vier (25%) wil dat de scholen hen meer leren over beleggen.
    • Het zal dan ook niet verbazen dat veel jonge Belgen zelf op zoek gaan naar financiële info, via onder meer websites van banken en Google. 
    • AI gebruiken ze ook, maar daar hebben ze minder vertrouwen in. (F)influencers spelen ook een rol bij hun financiële beslissingen: bij drie op de tien jongeren hadden (f)influencers impact bij 1 of meer beleggingen of financiële beslissingen.

Week van het Geld

Conclusie: Volgens de FSMA toont het onderzoek aan dat initiatieven zoals De Week van het Geld niet alleen werken, maar ook nodig zijn. De Week van het Geld wordt georganiseerd door Wikifin, het programma voor financiële educatie van de FSMA. Het doel is om geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar te maken. Er wordt daarbij extra aandacht geschonken aan het belang van financiële educatie.

  • “Het is duidelijk dat jongeren willen bijleren over geld. Via Wikifin wil de FSMA er zijn waar het voor de jongeren nuttig is: online, in de klas en via het Wikifin Lab”, zegt FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais. “De 6 miljoen websitebezoeken per jaar en 29 000 leerlingen in het Wikifin Lab tonen duidelijk dat hier nood aan is en dat het aanbod gesmaakt wordt. Meer dan 1 op 4 jongeren kent Wikifin inmiddels, een forse stijging ten opzichte van 2015 (14 %). De komende jaren blijft de FSMA sterk inzetten op financiële educatie.”
  • De bankenfederatie Febelfin heeft bovendien naar aanleiding van de Week van het Geld Klasse bank, een nieuw educatief platform om het kennisniveau van jongeren op financieel gebied te verhogen, gelanceerd.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

06:00