1 miljard mensen hebben gehoorproblemen, aldus de WHO

Door het luisteren naar luide muziek op audiotoestellen dreigen wereldwijd meer dan een miljard mensen tussen de twaalf en vijfendertig jaar hun gehoor te verliezen of zwaar te beschadigen. Dat zegt een rapport van de World Health Organization (WHO) en de International Telecommunication Union (ITU). De organisaties wijzen erop dat momenteel al 466 miljoen mensen met gehoorproblemen worstelen.

Het fenomeen is vooral acuut in landen met een laag of middelbaar inkomen. Het rapport betoogt dat tegen het midden van volgend decennium al meer dan 900 miljoen mensen met gehoorproblemen zullen worstelen.

Bescherming

“Gepaste beschermende maatregelen kunnen veel problemen helpen vermijden,” zegt Shelly Chadha, specialiste in de preventie van gehoorverlies bij de World Health Organization. “Veel mensen lopen het risico op gehoorverlies door een langdurige en overmatige blootstelling aan hoge geluidsniveaus.”

“Momenteel heeft 5 procent van de wereldbevolking last van gehoorverlies. De problemen raken ook 34 miljoen kinderen. Audiotoestellen zijn niet voor alle schade verantwoordelijk. Concrete bescherming kan echter de problemen met de helft verlagen.”

“We erkennen dat het luisteren naar muziek een van de grootste genoegens van het leven is,” benadrukken de onderzoekers. “Het is dan ook niet de bedoeling om jongeren het plezier te ontzeggen van het regelmatig luisteren naar muziek op hun koptelefoon. Maar we willen wel waarschuwen dat het luisteren naar luide muziek risico’s inhoudt en permanente gehoorschade kan veroorzaken. Ongeveer 1,1 miljard mensen dreigen gehoorproblemen te ontwikkelen.

De onderzoekers zeggen het gebrek aan informatie te betreuren. Ze maken daarbij de vergelijking met een autobestuurder die zich op de snelweg waagt zonder over een snelheidsmeter te beschikken en zonder snelheidslimieten opgelegd te krijgen.

“Daarom willen wij oplossingen aanreiken die de luisteraar de kans bieden om de juiste geluidsniveaus te kiezen. Die informatie kan een veilig luistergedrag suggereren en kan het risico op de ontwikkeling van gehoorverlies en tinnitus verminderen.

Fitnesscentra

Onder meer willen de onderzoekers dat persoonlijke audiotoestellen uitgerust zouden worden met software die toelaat te meten hoe lang en met welk geluidsniveau de gebruiker naar muziek heeft geluisterd. Ook vraagt men dat de fabrikanten op hun apparaten automatische systemen voor volumebeperking zouden installeren.

Daarnaast suggereren ze dat ook de ouders een technische mogelijkheid zouden krijgen om de geluidsniveaus te controleren. “We weten dat deze technologieën vaak worden omzeild, maar we moeten de jonge mensen overtuigen dat ze grote risico’s lopen waarvan de rampzalige gevolgen zich pas later zullen manifesteren.”

De onderzoekers zeggen te hopen dat de overheden en fabrikanten de voorgestelde normen zullen adopteren. Momenteel kent alleen de Europese Unie een regelgeving die de geluidsvolumes controleert. De fabrikanten moeten hun audiotoestellen in de regio op een volume van 85 decibel afstellen. De maximale limiet bedraagt 100 decibel.

De organisaties kijken ook naar de volumeniveaus in nachtclubs en sportcentra. Er bestaan terzake wel een aantal richtlijnen, maar die worden volgens Chadha niet op grote schaal toegepast. “Zelfs fitnesscentra spelen hun muziek vaak op onverantwoord hoge geluidsniveaus.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20