📊1 jaar Oekraïne: Rusland verloor al een massa aan voertuigen. Maar welke precies?

De oorlog in Oekraïne eiste aan beide kanten van het front tienduizenden slachtoffers. Niet enkel burgers of soldaten sneuvelen; ook een groot aantal voertuigen, vooral langs Russische kant, begaven het al in het conflict.

De Nederlandse website Oryx Spioenkop werkt al een jaar lang de klok rond om alle verliezen, zowel langs Russische als Oekraïense kant, in kaart te brengen. De cijfers van de Russische verliezen ogen simpelweg indrukwekkend.

Ruwe cijfers

Zo verloor het Russische leger in totaal al 9.369 voertuigen, artilleriestukken, raketinstallaties, vliegtuigen en schepen. Bijna 2.800 hiervan vielen in Oekraïense handen, en worden ondertussen terug ingezet in de strijd.


In onderstaande grafiek kan u de Russische materiële verliezen bekijken tot en met 23 februari 2023. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën en types, en kan u raadplegen door op de verschillende vakken te klikken. Dan leest u hoeveel toestellen van elk type werden vernield, beschadigd of veroverd door Oekraïne. Om terug te gaan naar het vorige niveau, klikt u op de pijl rechtsboven. Enkele begrippen worden onder de grafiek uitgelegd.

Pantservoertuigen

Tank: zwaar pantservoertuig, doorgaans op rupsbanden, dat beschikt over een zwaar kanon op een geschutskoepel die 360° kan draaien. Tanks vormen de kern van offensieven: met hun zware pantser houden ze inkomend vuur tegen, terwijl ze zelf op vijandige tanks of pantservoertuigen kunnen vuren.

Infanteriegevechtsvoertuig: Dit voertuig doet voornamelijk dienst als ‘battle taxi’. Infanteriegevechtsvoertuigen moeten infanteristen vervoeren, en zijn zo gemaakt dat zij zelf ook naar buiten kunnen schieten. Daarnaast zijn de voertuigen doorgaans uitgerust met eigen bewapening; gaande van machinegeweren tot automatische kanonnen en antitankraketten. De infanterievoertuigen, zoals de Amerikaanse M2 Bradley, worden doorgaans samen met tanks in de frontlinie geplaatst.

Pantserinfanterievoertuig: In tegenstelling tot infanteriegevechtsvoertuigen, zijn pantserinfanterievoertuigen niet gemaakt om vooraan in de strijd te dienen. De toestellen zijn doorgaans licht bepantserd, en hebben vaak enkel een machinegeweer als bewapening. Hun voornaamste taak is het vervoeren van soldaten naar en van het front. Het bekendste voorbeeld is de Amerikaanse M113.

Pantsergevechtvoertuig: Dit is de noemer waaronder verschillende soorten pantservoertuigen worden ondergebracht. In bovenstaande grafiek wordt de term echter gebruikt voor voertuigen, zoals de BRM-1- en BRDM-2-verkenningsvoertuigen. Deze voertuigen passen niet in de overige categorieën.

Artillerie

Gemechaniseerde artillerie: Deze artilleriestukken kunnen op zichzelf voortbewegen, met behulp van banden of rupsbanden. In tegenstelling tot tanks, zijn deze stukken niet geschikt om aan het front te gebruiken. Met een bijzonder zwaar kanon lanceren ze artilleriegranaten van achter de linies richting de vijand. Afhankelijk van het type artilleriestuk verandert ook de baan van het projectiel: zo schieten houwitsers in een kromme baan, mortieren schieten hun projectiel steil omhoog, en kanonnen vuren doorgaans horizontaal, vlakbaans dus.

Getrokken artillerie: Deze artilleriestukken moeten met behulp van een vrachtwagen of andere zware voertuigen worden voortgetrokken, en kunnen dus niet op zichzelf bewegen. Dit maakt ze veel minder mobiel, en dus minder gemakkelijk te vervoeren als een troepenmacht snel moet oprukken of terugtrekken.


Om terug te blikken op één jaar oorlog, en vooruit te blikken naar waar dit conflict heen gaat, kon Business AM spreken met vijf belangrijke actoren in Oekraïne en Rusland. Zij richten hun schijnwerpers op het conflict, de economische situatie van het belegerde land en wat de toekomst brengt.

Deze Oekraïne-specials zijn vanaf 27 februari te horen op Business AM, te beluisteren via onze website, de Business AM-app, DAB+ of online. Een trailer hoort u alvast hieronder.

Download hier de app voor Android of Apple.

(nd)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20