Tunesische presidentskandidaten klagen over beperkingen en intimidatie

De Tunesische oppositiepartijen, presidentskandidaten en mensenrechtengroeperingen hebben de autoriteiten beschuldigd van het gebruik van “willekeurige beperkingen” en intimidatie om de herverkiezing van president Kais Saied te verzekeren in een stemming die gepland staat voor 6 oktober. Saied kondigde op 19 juli aan dat hij opnieuw vijf jaar aan de macht wil komen.

Nu de deadline van 6 augustus voor het registreren als presidentskandidaat nadert, hebben 11 oppositieleden die zich kandidaat willen stellen tegen Saied een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin ze de autoriteiten bekritiseren. “De schendingen hebben de meeste serieuze kandidaten zodanig getroffen dat ze lijken aan te geven dat ze hen willen uitsluiten en beperken om plaats te maken voor een specifieke kandidaat,” zeiden ze.

Beperkingen voor kandidaten

Geen van de 11 oppositiekandidaten heeft al een document gekregen waarin staat dat ze geen strafblad hebben – een nieuwe voorwaarde, waardoor ze zich kunnen registreren. De woordvoerder van de verkiezingscommissie zei dat het ministerie van Binnenlandse Zaken contact zou opnemen met de kandidaten om hen het benodigde document te geven, zonder te zeggen wanneer dit zou gebeuren. De Commissie verwierp ook de beschuldigingen van partijdigheid.

Een van de 11 presidentskandidaten, Nizar Chaari, zei dat zijn campagneleider en een vrijwilliger waren gearresteerd en dat de politie de handtekeningen in beslag had genomen die hij van het publiek had ontvangen om zijn kandidatuur te ondersteunen. Het Openbaar Ministerie zei dat de twee mensen waren gearresteerd vanwege hun inbeslagname van een database en het vervalsen van handtekeningen, beschuldigingen die Chaari’s campagne ontkent.

Intimidatietactieken

Eerder deze maand veroordeelde een rechtbank een andere kandidaat, oppositieleider Lotfi Mraihi, tot acht maanden gevangenisstraf op beschuldiging van het kopen van stemmen. Mraihi, een van Saieds meest prominente critici, werd ook levenslang uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen. Ook verbood een rechter deze maand kandidaat Abd Ellatif Mekki om in de media te verschijnen of door het land te reizen.

Hela Ben Jaballah, hoofd van de Commissie Vrijheden in het parlement, riep in een verklaring op om de beperkingen voor kandidaten op te heffen. Ze drong er ook bij de verkiezingscommissie op aan om haar rol op een neutrale manier te vervullen, iets wat ze naar eigen zeggen al doet.

In een afzonderlijke verklaring bekritiseerden 17 niet-gouvernementele organisaties (NGO’s), waaronder Human Rights League, en zes oppositiepartijen de controle van de regering over de openbare media, de rechterlijke macht en de Verkiezingscommissie. “Een klimaat van intimidatie van tegenstanders en journalisten door het gebruik van de rechterlijke macht en de verkiezingscommissie om de belangen van de autoriteiten te dienen en het gebrek aan gelijke kansen biedt geen garanties voor vrije en eerlijke verkiezingen,” zeiden ze.

De Tunesische presidentsverkiezingen zullen plaatsvinden op 6 oktober, maar de oppositiekandidaten worstelen om de obstakels te overwinnen die hen in de weg worden gelegd. Nu de deadline voor de registratie van kandidaten nadert, valt nog te bezien of de autoriteiten een gelijk speelveld zullen toestaan of door zullen gaan met het beperken en intimideren van degenen die het herverkiezingsbod van Saied willen aanvechten.

Belangrijkste feiten

  • Tunesische presidentskandidaten worden geconfronteerd met beperkingen en intimidatie in de aanloop naar de verkiezingen op 6 oktober.
  • 11 oppositieleden hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin ze de autoriteiten bekritiseren voor willekeurige beperkingen en partijdigheid.
  • Kandidaten hebben moeite om zich te registreren door nieuwe voorwaarden, arrestaties en inbeslagname van handtekeningen en databases.

Wil je toegang tot alle artikelen, abonneer je dan hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.