De Jonge Zwitserse Socialisten (JUSO) diende een voorstel in om de erfbelasting voor superrijken te verhogen. Die groep ziet dat logischerwijs niet zitten en dreigt ermee zijn heil elders te zoeken.
In het nieuws: De JUSO stelt voor om de helft van het verkregen bedrag af te dragen aan de staat als een erfenis hoger is dan 50 miljoen Zwitserse frank (zo’n 53,3 miljoen euro).
- Het voorstel heeft meer dan 100.000 handtekeningen verzameld en wordt daardoor ter stemming voorgelegd aan de Zwitserse bevolking. Dat kan twee jaar duren. Het Zwitserse parlement zal in de tussentijd met een aanbeveling komen. De huidige regering is tegen het voorstel.
- De vrees is namelijk dat de Zwitserse superrijken dit nooit zullen aanvaarden. En dus zou het effect van wat de JUSO wil bereiken, wel eens anders kunnen uitpakken. Zo waarschuwt Stefan Legge, hoofd van het belasting- en handelsbeleid aan de Universiteit van St. Gallen, tegenover Bloomberg dat de superrijken hun vermogen meenemen als ze vertrekken. Dat moet dan gecompenseerd worden met de belastingen van de anderen, die minder vermogend zijn. Met andere woorden: het zou de Zwitser dus juist geld kunnen kosten.
- Berekeningen van het onderzoeksinstituut KOF ETH Zurich leren dat de duurdere erfbelasting maar voor 2.500 mensen zou gelden, wat neerkomt op minder dan 0,1 procent van alle belastingbetalers. Twee derde van de zaakvoerders die in aanmerking zou komen, is nu al aan het bekijken om hun sommen geld aan familieleden over te laten, blijkt uit een bevraging van auditbedrijf PwC. Die groep is dis niet opgezet met zo’n belasting: meer dan de helft verhuist eventueel naar het buitenland.
Belastingvoordelen aan banden
Gevolgd: Ook elders denkt men na over een rijkentaks.
- De grootste overeenkomst om superrijken te belasten komt na een plan van Brazilië op de G20-top. Dat land bepleitte, na berekeningen van een Franse econoom, dat het een goed plan kan zijn om miljardairs te belasten op 2 procent van hun inkomen. 3.000 mensen zouden dan op die manier belast worden. Dat zou, volgens de denktank van die econoom, jaarlijks 250 miljard dollar opleveren.
- Het plan is er nog niet definitief, maar de G20-landen ondertekenden wel een intentieverklaring om het idee verder uit te werken. Dat had heel wat voeten in de aarde: Duitsland was eerst resoluut tegen. België was wel gewonnen voor het idee. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) was speciaal naar Washington afgereisd om het plan te bepleiten. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, blijft weigerachtig.
- Ondertussen legde het Verenigd Koninkrijk de belastingvoordelen van buitenlanders aan banden. Ook dit heeft een impact op voornamelijk de superrijken. Spanje voerde eveneens een vermogensbelasting in. In België ligt het idee van een extra belasting op vermogen op de onderhandelingstafel. Het is iets wat Vooruit absoluut in het regeerakkoord wil hebben. MR is resoluut tegen, maar zou eventueel gewonnen zijn voor het idee als er ook een grote hervorming van de arbeidsmarkt komt.
Om te volgen: Waar moeten die ontevreden Zwitsers straks naar toe?
- Stel dat Zwitserland beslist om een taks op vermogen in te voeren, dan dient zich de vraag aan welk buitenland die superrijken dan op het oog hebben. Mogelijk is Italië een optie. Het land kent geen getrapte belasting op buitenlands vermogen, maar voerde in 2017 een vlaktaks in. Inwoners betalen 100.000 euro aan belasting op hun buitenlandse inkomsten, ongeacht hoe hoog die zijn. De erfbelasting valt ook mee: die bedraagt 4 procent voor echtgenoten en kinderen.
- Uiteraard zijn ook de landen van het Arabisch schiereiland erg in trek. De Verenigde Arabische Emiraten zal dit jaar de meeste miljonairs aantrekken, volgens adviesbureau Henley & Partners. De Verenigde Staten en Singapore staan op plaatsen twee en drie.