Zwitsers kunnen stemmen over verbod op cashloze samenleving

Een Zwitserse actiegroep heeft meer dan 100.000 handtekeningen verzameld om een cashloze maatschappij bij wet te verbieden. Doordat de groep voldoende handtekeningen heeft verzameld, komt er een referendum over dat thema.

Waarom is dit belangrijk?

Wordt een cashloze maatschappij binnenkort een realiteit? In het tijdperk van contactloze en digitale betalingen worden contante transacties almaar zeldzamer.
  • De FBS (Free Switzerland Movement) is bezorgd over een maatschappij zonder contant geld, die het voor de staat gemakkelijker zou maken de (financiële) handelingen van haar burgers te controleren. Daarom heeft de lobbygroep 111.000 handtekeningen verzameld om een cashloze maatschappij bij wet te verbieden. Dat meldt het persagentschap Reuters.
  • Een clausule zou bepalen dat de Zwitserse centrale bank verplicht wordt voldoende bankbiljetten en munten te drukken. Doordat de actiegroep 100.000 handtekeningen heeft verzameld, kan er een referendum georganiseerd worden. Volgens het Zwitserse systeem van directe democratie wordt het voorstel wet als het door de kiezers wordt goedgekeurd. Maar het is nog steeds aan de regering en het parlement om te beslissen hoe het wordt uitgevoerd.

“Het is duidelijk dat het afschaffen van contant geld niet alleen te maken heeft met zaken als transparantie, eenvoud of veiligheid, maar ook een enorm gevaar van totalitair toezicht met zich meebrengt.”

Richard Koller, voorzitter van FBS.

Wat zeggen de cijfers?

Er zijn geen aanwijzingen dat de Zwitserse overheid streeft naar een cashloze maatschappij, maar het gebruik van contant geld neemt wel af door de opkomst van digitale betaaloplossingen.

  • Volgens een studie van de Europese Centrale Bank (ECB) is het aantal contante transacties gedaald van 79 procent in 2016 tot 72 procent in 2019 en 59 procent in 2022.
  • Maar er is een groot geografisch verschil: in Noord-Europa wordt er veel minder betaald met contant geld dan in het zuiden en oosten van het continent. In Nederland en Finland bijvoorbeeld maken contante betalingen slechts 20 procent van de transacties uit.

In Nederland was er in december nog heel wat ophef met betrekking tot cash geld. Een van de grootste banken van het land, Rabobank, stuurde een aantal van haar klanten brieven met het verzoek niet te veel contant geld op te nemen. De woordvoerder van de bank bevestigde destijds dat het om een veiligheidsmaatregel ging en niet om een gebruiksverbod.

Vergeet niet: Het is juridisch onmogelijk voor een lidstaat van de eurozone om cash geld af te schaffen.

(ns/as)

Meer