Zwitsers krijgen binnenkort het laatste woord over de vraag of mensen van hetzelfde geslacht mogen trouwen, nu tegenstanders van het homohuwelijk genoeg handtekeningen hebben verzameld om een bindend referendum af te dwingen.
Het Zwitserse parlement keurde eind vorig jaar een wetsvoorstel goed dat het huwelijk van paren van hetzelfde geslacht toestaat, verschillende jaren na de meeste andere West-Europese landen. Maar tegenstanders dwingen de regering nu om een bindend referendum te houden.
De federale kanselarij maakte dinsdag namelijk bekend dat critici van de wet 61.027 geldige handtekeningen hadden verzameld. Volgens het Zwitserse systeem kunnen burgers via een referendum hun veto uitspreken over parlementaire besluiten als ze binnen de 100 dagen na de officiële bekendmaking 50.000 handtekeningen kunnen verzamelen. Volgens een woordvoerder zal de overheid in mei een datum vaststellen voor het referendum, dat op zijn vroegst in september zou kunnen plaatsvinden.
Tegenstanders van de wet spreken van ‘valse huwelijken’ en zeggen dat alleen een man en een vrouw kunnen trouwen. Ze voerden campagne met de slogan: ‘Ja tegen het huwelijk en het gezin, nee tegen het huwelijk voor iedereen’.
80% voorstander van homohuwelijk
Uit een enquête die in 2020 werd gehouden in opdracht van Pink Cross, de Zwitserse koepelorganisatie van homo- en biseksuele mannen, bleek dat meer dan 80 procent van de Zwitsers voorstander is van het homohuwelijk, wat erop wijst dat de wet waarschijnlijk toch zal worden aangenomen – ondanks het referendum.
De liberale actiegroep Operation Libero stelt dat ‘het belangrijk is dat mensen in Zwitserland kunnen trouwen ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit’. Hun petitie heeft deze maand al 100.000 handtekeningen verzameld.
In 2001 was Nederland het eerste land ter wereld waar het huwelijk werd opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Twee jaar later volgde België. Frankrijk legaliseerde het homohuwelijk pas in 2013 en Duitsland in 2017.
(lb)