Zwitserse u-bocht maakt levering van extra wapensystemen aan Oekraïne toch mogelijk

Zwitserland houdt ook in oorlogstijden in Europa vast aan zijn neutraliteitsprincipes. Het weigerde dan ook wapens te leveren aan Oekraïne en hield de levering van verkocht Zwitsers materiaal tegen. Tot nu.

Waarom is dit belangrijk?

Zwitserland houdt al eeuwen vast aan zijn neutraliteit. In 1815 werd deze vastgelegd in het Verdrag van Parijs, een akkoord dat door de Europese grootmachten werd getekend na de nederlaag van Napoleon Bonaparte in Waterloo. Sindsdien heeft Zwitserland de status van neutraal land. Zelf wenst het dan ook op geen enkele manier deel te nemen aan conflicten, en dat gaat ver.

In het nieuws: Komt er een einde aan de Zwitserse boycot van wapenleveringen?

  • Dinsdag werd in de bevoegde parlementaire commissie een motie aangenomen dat de export van Zwitserse wapens naar Oekraïne mogelijk maakt. Veertien parlementsleden stemden voor de motie, elf stemden tegen. In een volgende stap moet het hele parlement zijn stem uitbrengen over het voorstel.
  • In bijna elk contract voor de export van wapens wordt een clausule opgenomen dat de koper toestemming moet hebben van he
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer