Zwitserland trekt lidmaatschapsaanvraag EU in

Zwitserland heeft zijn kandidatuur voor het lidmaatschap van de Europese Unie definitief herroepen. Het Zwitserse parlement heeft immers symbolisch een oude aanvraag voor het lidmaatschap van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) ingetrokken.

De Schweizerische Volkspartei (SVP) had het voorstel tot intrekking van de kandidatuur ingediend, omdat naar eigen zeggen een duidelijk standpunt tegenover de Europese Unie noodzakelijk blijkt. Het voorstel kreeg een meerderheid in het Zwitserse lagerhuis en moet de volgende maanden door de Zwitserse Senaat worden bekrachtigd. Lukas Reimann, voorman van de Schweizerische Volkspartei, benadrukte dat Zwitserland niet langer behandeld wenst te worden als een natie die tot de Europese Unie wil toetreden.

Immigratie

Het land is nooit lid geweest van de Europese Unie, maar tussen de twee partijen geldt een vrij verkeer van goederen en personen omdat Zwitserland de meeste Europese wetten heeft geadopteerd. In het begin van de jaren negentig verwierp een Zwitsers referendum een poging om het land tot de Europese Unie te laten toetreden. Didier Burkhalter, Zwitsers minister van buitenlandse zaken, merkt dan ook op dat de Zwitserse aanvraag tot een lidmaatschap van de Europese Unie sindsdien geen voorwerp meer heeft. Het voorstel van de Schweizerische Volkspartei is dan ook vooral symbool voor andere moeilijkheden tussen beide partijen. Twee jaar geleden sprak de Zwitserse bevolking zich in een referendum uit voor striktere immigratie-regels. De Europese Unie is echter niet akkoord met die beslissing en zegt dat de maatregel ook een einde zou maken aan de vrijhandel tussen beide partijen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20