Zwitserland gaat maatregelen nemen ‘om competitief te blijven’

Zwitserland heeft maandag “nota genomen” van het akkoord dat de ministers van Financiën van de G7 afgelopen weekend hebben bereikt om een minimumbelasting in te voeren voor multinationals. Het land is wel van plan om de nodige maatregelen te nemen om te zorgen dat het economisch attractief blijft, zegt het Zwitserse ministerie van Financiën.

De zeven grootste industrielanden – Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Canada en de VS-  raakten het zaterdag eens over het principe van een wereldwijde vennootschapsbelasting van minstens 15 procent. De bedoeling is dat hiermee een einde komt aan de race naar de bodem tussen verschillende landen, om zo investeringen aan te trekken. Daarnaast zouden Amerikaanse techbedrijven zoals Facebook en Amazon volgens het akkoord ook kunnen belast worden op hun omzet in Europa, en dus niet alleen in het land waar hun hoofdkantoor gevestigd is.  ‘Zwitserland zal zich concentreren op het geheel van concurrerende randvoorwaarden’, reageert het ministerie van Financiën maandag.

Het land beklemtoont aantrekkelijk te willen blijven voor investeerders.  In Zwitserland, meer bepaald in het kanton Zug, zijn de zetels van heel wat grote bedrijven gevestigd, omdat het kanton nu eenmaal een gunstig belastingsstelsel heeft. Volgens het auditbureau KPMG bedraagt de belastingvoet voor vennootschappen er 11,91 procent, tegen 15,06 procent gemiddeld voor Zwitserland. In Zug zegt men geen exodus van bedrijven te verwachten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20