Zweedse ondernemers hebben genoeg van toenemende criminaliteit

De Kamer van Koophandel van de Zweedse hoofdstad Stockholm publiceert een alarmerend bericht over de toename van criminaliteit in de regio. Niet minder dan één op elke drie bedrijven is er al met een misdaad geconfronteerd. Bijna één op de tien bedrijven overweegt om het bedrijf te verplaatsen of te sluiten. De malaise treft vooral de plaatsen Hallunda, Hallonbergen, Kungsängen en Jakobsberg.

Volgens Maria Rankka, de voorzitter van de Kamer van Koophandel van Stockholm, heeft misdaad vooral invloed op lokale bedrijven, die zo hun kansen beperkt zien om nieuwe banen te creëren. “Criminaliteit is derhalve niet alleen een gevolg van, maar ook een verklaring voor de hogere lokale werkloosheid,’ zegt ze.

Luister naar ondernemers

Volgens de krant Dagens Nyheter zijn vooral de Zweedse media verantwoordelijk voor het feit dat de Zweedse samenleving zo lang blind bleef voor de wetteloosheid :

“We mogen spijtig genoeg spreken van een langdurige trend in de media en in culturele middens om de criminaliteit in de voorsteden te romantiseren. Er werd een beeld geschetst als zou de aanwezigheid van de politie in die wijken het probleem eerder dan de oplossing zijn. Jongeren werden zo geprovoceerd door de politie-aanwezigheid en hun teleurstelling in de samenleving dat ze niets beters te doen hadden dan stenen naar ambulances te gooien en voertuigen in brand te steken. Het wordt hoog tijd om naar de ondernemers en de meerderheid van de burgers in die stadsdelen te luisteren en niet naar degenen die wetteloosheid promoten en zich veiligst voelen wanneer de politie ver weg is.”

Het Svenska Dagbladet beaamt dat:

“Deze negatieve trend moet worden omgekeerd. In wijken waar bedrijven en restaurants sluiten wordt veiligheid en ontwikkeling op langere termijn onmogelijk. Dat geldt voor het ganse land. Zonder een functionerend bedrijfsleven komt alles tot een einde.”

‘Zweden telt 55 no-go zones’, zegt de politie

Exact een jaar geleden gaf de Zweedse politie toe dat er in het land 55 no-go zones zijn, waar ze grote moeilijkheden ondervindt om de wet te doen respecteren. Volgens een nieuw rapport worden deze zones geteisterd door extreme criminaliteit en slaagt de politie er niet in om de misdaadgolf onder controle te krijgen. Het gaat om gewelddaden en seksuele agressie gepleegd door georganiseerde bendes. Het fenomeen wordt door de Zweedse politie in verband gebracht met de sterke toename in immigratie die in 2015 op gang kwam.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20