Key takeaways
- Het patrouilleschip HMS Carlskrona is onder bevel van de NAVO ingezet voor bewakingsoperaties in de Oostzee.
- Dit is het tweede Zweedse schip dat bijdraagt aan de NAVO-zeestrijdkrachten en het toont de inzet van Zweden voor een gezamenlijke defensie binnen de alliantie.
- De betrokkenheid van Zweden bij NAVO-initiatieven weerspiegelt de groeiende bezorgdheid over de veiligheid in de Baltische en Scandinavische wateren, vooral na incidenten met schade aan onderzeese communicatiekabels.
Zweden heeft zijn maritieme aanwezigheid in de Oostzee versterkt door het HMS Carlskrona patrouilleschip onder NAVO-commando in te zetten voor bewakingsoperaties. Deze inzet betekent dat Zweden zich inzet voor een gezamenlijke defensie binnen de alliantie.
De HMS Carlskrona kan dienst doen als leidend schip en logistieke ondersteuning bieden, zoals voor reserveonderdelen en brandstof, en heeft ook een helikopter aan boord. Dit veelzijdige schip sluit zich aan bij de Baltic Sentry operatie van de NAVO, die vorige maand van start ging om kritieke onderwater communicatiekabels en pijpleidingen te beschermen tegen mogelijke bedreigingen of sabotage. Dit is het tweede Zweedse vaartuig dat bijdraagt aan de NAVO zeestrijdkrachten.
Vorige missies van het schip
De HMS Carlskrona heeft eerder deelgenomen aan door de EU geleide Operatie Atalanta missies gericht op het bestrijden van piraterij in de Golf van Aden. Tijdens de eerste inzet in 2010 patrouilleerde het schip in Somalische wateren, uitgerust met extra close-range wapens en een snelle interventieboot voor het enteren van verdachte piratenschepen.
Toegenomen betrokkenheid
De toegenomen betrokkenheid van Zweden bij NAVO-initiatieven weerspiegelt de groeiende bezorgdheid over de veiligheid in de Baltische en Scandinavische wateren. Incidenten zoals de schade aan de Estlink 2 elektriciteitskabel en vier telecomkabels tussen Finland en Estland in december vorig jaar hebben deze bezorgdheid vergroot. De verdenking voor het incident viel op de Eagle S, een olietanker die mogelijk deel uitmaakt van de Russische “schaduwvloot”. Om de kwetsbaarheid van de onderwaterinfrastructuur nog verder te benadrukken, werden in november 2024 delen van twee telecomkabels doorgesneden in Zweedse wateren. Onderzoek bracht deze schade in verband met een Chinees schip dat ten tijde van het incident in de buurt van de kabels werd ontdekt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!